Realtid

Hotet mot Medelhavsregionen: "Håller på att bli verklighet"

En bild på en uttorkad flodbädd och en bild på en man som duschar.
Långa perioder med hög värme och torka, tillsammans med överutnyttjande av vattenresurser, är ett stort problem för länderna runt Medelhavet. (Foto: Petros Karadjias/AP//TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 25 aug. 2024Publicerad: 25 aug. 2024

Medelhavsregionens vattenbrist når kritiska nivåer när klimatförändringar och turismens tryck dränerar redan knappa resurser. På många platser tvingas invånare och turister nu att anpassa sig till en ny verklighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Vattenbristen och ökenspridningen i Medelhavsregionen överträffar redan tidigare farhågor.

Enligt Financial Times tvingas många grekiska, italienska och spanska öar att införa vattenransonering och förlita sig på dyrbara avsaltningsanläggningar och vattentankers för att möta behoven.

”Vad vi har varnat för under många år – hotet om ökenspridning – håller nu på att bli verklighet”, säger Chrysi Laspidou, professor i väg- och vattenbyggnad vid Thessaliens universitet.

Kräver omedelbara åtgärder

I Sicilien har torka lett till omfattande protester där invånarna kräver bättre tillgång till vatten efter månader av ransonering.

Krisen understryker hur klimatförändringar, kombinerat med den ökande turistnäringen, intensifierar pressen på redan begränsade resurser.

FN:s klimatpanel IPCC klassar Medelhavsregionen som en ”hotspot” – en beteckning som innebär att området anses vara särskilt utsatt för klimatförändringar.

Forskare varnar för att denna situation kommer att förvärras i framtiden om inte omedelbara åtgärder vidtas för att förbättra vattenförvaltningen.

ANNONS
ANNONS

Bättre planering behövs

Medan vissa öar nu har fördubblat antalet avsaltningsanläggningar på ett decennium, lyfter experter fram de miljömässiga och ekonomiska utmaningarna med denna teknik.

”Avsaltning bör endast användas som en sista utväg,” säger Laspidou, med hänvisning till den höga energiförbrukningen och de negativa effekterna på marina ekosystem.

För att undvika en framtida katastrof föreslår experter att regionen utvecklar en mer enhetlig och transparent vattenförvaltningsstrategi. Detta inkluderar förbättrade investeringar i infrastruktur, bättre planering för turistsäsongen och att utnyttja teknik för att optimera vattenanvändningen​.

Vattenkrisen sprider sig

Men det är inte bara kring Medelhavet som vattenbrist och ökenutbredning är ett växande problem.

Stora delar av Mellanöstern befinner sig i farozonen – men även vissa delar av USA, Sydafrika, Australien och Indien.

Enligt en rapport från World Resources Institute är över 54 procent av Indiens yta utsatt för hög till extremt hög vattenstress. Grundvattennivåerna sjunker och över 50 procent av landets brunnar visar en minskning.

ANNONS

Detta problem är särskilt uttalat i nordvästra Indien, där en betydande del av landets jordbruksproduktion är koncentrerad, vilket ytterligare förvärrar vattenbristen, rapporterar India Today.

Läs även:
Värmeböljor kan tvinga arbetsgivarna till siesta. Realtid
”Svarta svanar” tvingar fram nya typer av försäkringar. Realtid
Torka i Brasilien driver upp kaffepriset. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS