Realtid

Hot och välfärdsbrott – nu granskas bygglovsenheten

Hot och välfärdsbrott – nu granskas bygglovsenheten
En extern revisionsbyrå ska nu säkerställa att bygglovsprocesserna följer reglerna. Detta efter larm om hot mot anställda. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Efter uppgifter om hot och påtryckningar mot anställda inleder Södertälje kommun en granskning av bygglovsenheten.  Ett "rutinärende", hävdar kommunens säkerhetschef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Södertälje står inför en allvarlig granskning av kommunens bygglovsenhet efter att det har uppdagats att anställda utsatts för hot och påtryckningar från kriminella.

En extern revisionsbyrå ska nu säkerställa att bygglovsprocesserna följer reglerna, uppger Fastighetsnytt.

Rutinärende

Kommunens säkerhetschef, Emir Gazibegovic, beskriver situationen som ett rutinärende, men understryker att välfärdsbrottslighet är ett brett samhällsproblem som påverkar många kommuner i Sverige.

”Behoven är enorma då samhället läcker ut extremt mycket pengar till kriminella”, säger han.

Enligt Brottsförebyggande rådet kan välfärdsbrott kosta svenska kommuner över 100 miljarder kronor årligen. Det är också något som oroar många svenskar.

Medvetna om problemet

Gazibegovic poängterar att Södertälje, trots uppmärksamheten, inte är unikt.

ANNONS

”Vi sticker ut för att vi är medvetna om problemen”, säger han och tillägger att kriminella allt oftare utnyttjar kryphål i digitala system.

Han menar vidare att nyckeln till att motverka hot och påtryckningar mot kommunanställda ligger i att skapa robusta system snarare än att förlita sig på individer.

Läs även:
Mer pengar till myndigheter ska ”strypa” den kriminella ekonomin. Realtid
Regeringen drar åt tumskruvarna på kriminella. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]