Åse Angland-Lindvall är processledare på Peak Innovation – ett projekt som ska få aktörer i norra Sverige att bättre förstå varandra när det gäller den gröna energiomställningen.
Hon ska få samer och energinördar att förstå varandra kring grön omställning
Mest läst i kategorin
I norra Sverige planeras det för gröna industrietableringar och insatser till värden över 1 000 miljarder kronor under de kommande decennierna. Samhällsomvandlingen kommer att sätta press och kräver en systemförändring med framtagande av sociala modeller för samarbeten och samexistens med de människor som blir påverkade.
En nyckelperson är Åse Angland-Lindvall, processledare på Peak Innovation och ansvarig för Inkubator samt Peak Accelerator Åre. Realtid träffade henne i samband med Åre Business Forum och fick en intervju kring hur man hittar nya arbetssätt för bättre involvera och ta tillvara på invånarnas intressen i klimatomställningen.
– Vi är inte riktigt överens om etableringarna ska gå till av den gröna energin. Var ska etableringarna ske, på vilka grunder och hur ska människor komma överens om att etableringarna ska ske just där de bor, säger Åse Angland-Lindvall till Realtid.
Det förberedelseprojektet som beviljats handlar om att mobilisera relevanta aktörer för att bygga kunskap, etablera samarbeten och finna nya arbetssätt för bättre involvera och ta tillvara på innevånarnas intressen i klimatomställningen som påverkas av exempelvis etableringar.
I praktiken handlar det om att jämka viljor med historiska upplevelser – och såklart ekonomisk kompensation.
– Det handlar bland annat om att skapa nya sociala modeller och kontrakt för att göra det enklare och mer effektivt, och få en större acceptans bland medborgare för att det är den här vägen som vi måste gå för att klara vår omställning, säger Åse Angland-Lindvall.
Förberedelseprojektet pågår under åtta månader med syfte att formulera målsättningar för ett framtida nationellt program.
Se hela intervjun här: https://www.youtube.com/watch?v=f3_zCecsCRo