Handelsbanken utser ny vd, Trustly inblandad i norsk spelhärva och de flesta bolagsköp slår fel. Det är några av nyheterna i morgonsvepet måndagen den 18 februari.
Hon blir Handelsbankens nya vd
Mest läst i kategorin
Handelsbankens nya vd: Carina Åkerström
Bank. Carina Åkerström börjar som ny vd och koncernchef för Handelsbanken vid bolagstämman den 27 mars.
I höstas meddelade Handelsbanken att Anders Bouvin, 60 år, ska gå i pension i oktober, efter sammanlagt knappt tre år på vd-posten. Nu står det klart att han avgår redan om drygt en månad.
Carina Åkerström började på Handelsbankens kontor i Kalmar 1986. Hon blev vice vd 2008 och har sedan 2016 haft ansvaret som ställföreträdande koncernchef.
Enligt tidigare uppgifter är 220 miljoner kronor avsatta till avgående vd Anders Bouvins pension.
Norska banker rundar spelförbud
Spel. Trots att norska banker inte får föra över pengar till utländska spelaktörer utan licens sker det ändå, via tredjepartsleverantörer. Men nu har statliga Lotteritilsynet stramat åt tillsynen ytterligare.
– De hittar hela tiden på nya kreativa lösningar för att kringgå förbudet. Det blir nog inte helt stopp på det nu heller, om vi säger så, även om vi gör allt för att slå till så mycket vi kan, säger Lotteritilsynets seniorrådgivare Silje Sægrov Amble tillDagens Næringsliv.
En sådan tredjepartsaktör är svenska fintechbolaget Trustly, skriver Dagens Industri.
Mer än hälften av storköpen går fel
M&A. 53 procent av de företag som gör uppköp går sämre på börsen än sina konkurrenter de två senaste åren efter förvärvet. Det visar en global studie från revisionsbyrån PWC och analysföretaget Mergermarkets, skriver Dagens Industri.
För de bolag som säljer går det ännu värre. 57 procent går sämre än jämförbara bolag de två åren närmast efter försäljningen.
Ingen räntehöjning från ECB om nedgången fortsätter
Konjunktur. Den Europeiska centralbanken, ECB, har tidigare sagt att de nuvarande låga räntenivåerna kommer att ligga kvar åtminstone över sommaren. En höjning efter det tycks nu mer osäker än tidigare. Det beror på den rådande konjunkturavmattningen i eurozonen.
– Nyckelfrågan är om nedgången är tillfällig. Om den kommer att studsa tillbaka igen efter sommaren eller om den är mer långvarig, säger ECB-ledamoten Francois Villeroy de Galhau i en intervju med spanska El Pais.
Brittiska flygbolaget BMI i konkurs
Konkurs. Samtliga avgångar ställs in i och med att det brittiska flygbolaget BMI går i konkurs, skriver SVT Nyheter. Resande från Karlstad Airport är berörda, dessa kommer istället att få resa med estniska Nordica.
BMI har varit verksamt sedan 1987. Under 2018 hade bolaget 522 000 passagerare och totalt 29 000 avgångar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.