Realtid

Höjda nätavgifter för solelsproducenter – här är vad som gäller

Höjda nätavgifter för solelsproducenter – här är vad som gäller
Anders Frick
Uppdaterad: 31 mars 2023Publicerad: 31 mars 2023

Vad händer med nätnyttan och vilka anläggningar omfattas egentligen av Energimarknadsinspektionens krav på slopad reducering av nätavgifter för småskaliga produktionsanläggningar? Realtid ger svaret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Energimarknadsinspektionen kräver nu att landets alla elnätsbolag höjer nätavgifterna för villaägare med solceller på taket – och alla andra småskaliga producenter av solel. Detta fick branschföreningen Svensk Solenergi att gå i taket och tala om ett dråpslag. 

Sedan dess har diskussionerna gått höga i sociala medier – och nu reder Realtid ut några frågetecken med hjälp av Anna Carlén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Vad är det för nätavgift som elnätsföretagen inte får reducera?
Den nätavgift som inte får reduceras gäller inmatningstariffen.

Vad är inmatningstariffen för något?
Inmatningstariffen består av nätföretagets kostnader för produktionsanläggningens inmatning av el till nätet. Kostnaderna kan till exempel bestå av mätning och rapportering av mätvärden, administrativa kostnader och abonnemangskostnader till överliggande nät.

Vem har inmatningstariffer idag?
Alla produktionsanläggningar över 43,5 kW betalar en inmatningstariff. Produktionsanläggningar till och med 1500 kW har fått tariffen reducerad och behöva endast betala för mätning och rapportering av mätvärden. Alla produktionsanläggningar över 1500 kW betalar full inmatningstariff.

Vad händer med nätnyttan – påverkas den av Energimarknadsinspektionens krav?
Nej, nätnyttoersättningen påverkas inte. Nätnyttoersättningen ger producenten ersättning för den nytta som produktionen gör i nätet, det vill säga ersättning för att nätföretagets kostnader sjunker när produktion finns i elnätet och därmed inte behöver importeras från annat elnät.

Hur vanligt är det med reducerade elnätstariffer idag?
Bedömningen är att nästan samtliga solcellsanläggningar, även solcellsparker, har fått en reducerad inmatningstariff.

Gäller kravet på icke reducerade elnätstariffer enbart producenter av solel?
Nej. reduktionen av nätavgifter gäller inte enbart solcellsanläggningar utan gäller all småskalig elproduktion.

ANNONS

Angående produktionsanläggningar som nedgraderas; Hur mycket pengar kan man idag tjäna på att nedgradera sin anläggning?
Det beror på anläggningens storlek och nätföretagets tariffer, som varierar mellan nätföretag – precis som uttagsabonnemangen gör. I snitt har Ei beräknat att en anläggning i storleksordningen 1500 kW har sparat 180.000 kronor per anläggning, men det varierar mellan nätföretag. Kostnaderna som inte betalas av producenten har skjutits över till övriga nätanvändare.

Hur stora summor handlar det om för vanliga solceller på villatak?
För en solcellsanläggning på villatak kan det handla om en begränsad kostnad, det kan handla om några hundralappar per år.

Vilka anläggningar omfattas?
En elanvändare med högst en säkring på 63 A och inmatningseffekt om 43,5 kW har befriats helt från inmatningstariffer. Anläggningar som kan leverera en effekt om högst 1 500 kW har fått en reducerad inmatningstariff, nätföretaget har endast fått debitera för mätning, beräkning och rapportering av mätvärden. Enligt ellagen ska flera anläggningar finns i närheten av varandra och gemensamt matar in el på ledningsnätet betraktas som separata. Vindkraftsparker och sannolikt även solcellsparker har därför också fått en reducerad nätavgift. De kostnader nätföretaget inte har fått täckning för har skjutits över på övriga nätanvändare, eftersom nätföretagets totala intäkter är reglerade.

Drabbas enbart de som har en större produktionssäkring än vad man har som konsumtionssäkring?
Inmatningstariffen för anläggningar med produktionssäkring förväntas få en högre inmatningstariff än de med samma säkring för inmatning och uttag. Det beror på att de använder större nätkapacitet för inmatningen av el, än för uttaget. Men kostnaden kommer att bero på vilka kostnader nätföretaget har för att hantera överföringen av el från inmatningen, alltså produktionen. Nätavgifterna ska spegla nätföretagets kostnader för anläggningstypen.

Finns det något datum för när elnätsbolagen senast måste börja implementera de regler som Energimarknadsinspektionen har kommit fram till?
Elmarknadsförordningen trädde i kraft 1 januari 2020 och borde redan tillämpas, men en anpassning kräver i vissa fall förberedelser och en period för implementering. Ei kommer att följa upp anpassningen till kraven i elmarknadsförordningen och förväntar sig att förändringar görs utan dröjsmål.

Mälarenergi är ett av flera elnätsföretag som har meddelat att inte kommer att ändra sin nätavgift, eftersom bolaget menar att de inte har några extra kostnader för mätning, beräkning och rapportering för mätare upp till 63A.  Hur ser ni på det?
Ei har informerat om att nätföretag inte får reducera nätavgifter med stöd av 4 kap. 37-38 §§ i ellagen och därmed också skjuta över kostnaderna till andra nätanvändare. Ei har även informerat om att myndigheten kommer att följa nätföretagens anpassning till de redan gällande EU-kraven, som ligger till grund för Ei:sbedömning. Ei är ansvarig tillsynsmyndighet i området och kan komma att inleda tillsyn om det finns behov.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS