Skatteavdraget för solcellsanläggningar föreslås höjas från 15 procent till 20 procent vid årsskiftet. Den som väljer att slutbetala sin anläggning först 2023 kan dra nytta av detta avdrag, men då finns ingen möjlighet att få skattereduktion för eventuella förskott som har betalats in redan i år.
Höjd skattereduktion för solceller – så påverkas du
Mest läst i kategorin
M, KD, L och SD har kommit överens om höjd skattereduktion för installation av grön teknik, det så kallade gröna avdraget. För solceller gäller att staten vid årsskiftet ökar subventionerna från 15 procent till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna. Beslutet om höjd skattesubvention är dock ännu inte är taget, utan planeras ske i riksdagen den 13 december.
Grundregeln är att skattereduktion medges det för det år som den färdigställda anläggningen betalas – något som har skapat problem för de kunder som förskottsbetalar sin anläggning ett år men slutbetalar den först under nästa år. I de fallen så ger Skatteverket normalt ingen subvention för förskottsbetalningen. Men det finns ett undantag:
– Ja, det finns ett dragspel fram till den 31 januari, vilket gör det möjligt att få skattereduktion trots att man inte färdigställde anläggningen före årsskiftet. Om slutbetalningen gjorts år 1 så kan utföraren färdigställa anläggningen senast 31 januari år 2 och ansöka om utbetalning senast 31 januari år 2. Då får köparen skattereduktion för det som han eller hon betalade år 1. Om anläggningen betalats år 1 men inte är färdigställd senast 31 januari år 2 kan köparen däremot inte få någon skattereduktion för de belopp som betalats år 1, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, till Realtid.
I myndighetens skattevägledning från 2021 så står det att om förskottet betalats år 1 måste installationen vara färdigställd samt slutbetald år 1 för att skattereduktion ska kunna medges på det belopp som betalats i förskott. Men tolkningen för när en installation per definition är färdigställd, den görs i princip av kunden:
– Vår tolkning är att anläggningen anses vara färdigställd när kunden slutbetalar, säger Pia Blank Thörnroos.
Betalningen av grön teknik är kopplad till beskattningsåret. Betalar man 2022 har utföraren fram till den 31 januari 2023 på sig att ansöka om utbetalning. För att utföraren ska kunna ansöka om utbetalning måste anläggningen alltså vara färdigställd – och betald.
– Men vi har gjort ett undantag för växelriktarna. Vi fick signaler om stora förseningar på just växelriktare, och därför tog vi fram ett ställningstagande som säger att anläggningen kan betraktas som slutförd även om inte växelriktaren är på plats, säger Pia Blank Thörnroos.
Skatteverket tillåter att utföraren färdigställer anläggningen under januari 2023. Om utföraren inte är färdig kan de eventuella förskott som betalades 2022 inte ge rätt till skattereduktion.
Vad gäller för den som faktiskt vill vänta med sin betalning till 2023, för att kunna dra nytta av den höjda skattereduktionen?
– Om anläggningen färdigställdes under 2022 men köparen betalar hela det fakturerade beloppet 2023 får köparen skattereduktion för de regler som gäller under 2023, men först i samband med deklarationen som avser inkomståret 2023, säger Pia Blank Thörnroos.
Hon betonar att om anläggningen är förskottsbetalad 2022 och inte är klar den 31 januari 2023, då går man miste om skattereduktionen på förskottsbeloppet.
Hur ser ni på om en kund skulle få sin förskottsbetalning återbetald före årsskiftet och sedan betalar hela summan efter årsskiftet?
– Det är ingenting som vi har några synpunkter på. Om slutbetalningen görs under 2023 så har man rätt till den skattereduktion som gäller då, säger Pia Blank Thörnroos.
Om någon har betalat förskott under 2022 men struntar i att begära skattereduktion på det beloppet men gör huvudbetalningen under 2023, då får man alltså rätt till den höjda skattereduktionen för huvudbetalningen?
– Ja, men med förbehåll för om detta faktiskt beslutas i riksdagen den 13 december, säger hon.
Vad är ditt viktigaste medskick till alla läsare?
– Betala aldrig i förskott! Förskottsbetalningar över årsskifte gör att två regler kolliderar, så se till att undvik det. Jag säger det igen: Betala alltså aldrig förskott under senare delen av året på installationer av solcellsanläggningar – det är något som jag verkligen, verkligen vill betona, säger Pia Blank Thörnroos.