BNP Paribas Nordenchef Eirik Winter är närmast lyrisk när han beskriver utvecklingen på obligationsmarknaden under det senaste halvåret.– Det är momentum på alla fronter, säger han.
Högtryck på obligationsmarknaden
Mest läst i kategorin
Banken beskriver det i ett mejl till sina kunder som att man är en ”dominerande kraft över alla tillgångsslag på obligationsmarknaden under de senaste sex månaderna.”
– Vi har varit en av ledarna under de senaste fem åren. Nu verkar vi ha ett extra momentum, säger Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas.
Ett genombrott var när Telia emitterade en 15-årig obligation för ett belopp på 5,3 miljarder kronor. Det är den längsta löptiden för en företagsobligation i euro-marknaden hittills under 2019.
– Marknaden var lite skakig i slutet på förra året, men Telias obligation blev en stor succé. Telia var viktig, de har inte varit i marknaden på ett bra tag.
Inte minst intressant är den långa förfallotiden för Telia-obligationen.
– Det visar på en stor mognad, vilket ger förtroende för dem som firma och obligationsmarknaden på längre sikt.
En obligation är en form av lån eller skuldebrev, som kan säljas och köpas.
– Bankerna är inte så sugna på att belasta sina balansräkningar med långa lånetider. Men försäkringsbolagen vill gärna ha längre skuld som matchar deras åtaganden, som pensioner, säger Eirik Winter.
En 15-årig obligation innebär alltså ett åtagande på väldigt lång sikt. Det förutsätter exempelvis att man som obligationsköpare tror att Telia finns kvar som bolag om 15 år.
Ytterligare ett genombrott för BNP Paribas på senare tid är en stor obligation från finska Fortum. Den var på hela 26,4 miljarder kronor, den största företagsobligationen någonsin från ett finskt bolag.
– Det är en jätteobligation. Telia och Fortum tillsammans visar att investorerna kom tillbaka med kraft i början på året, säger Eirik Winter.
Senast för ett halvår sedan trodde de flesta att räntorna skulle gå upp rätt mycket, men flesta centralbanker har varit försiktiga.
– Det innebär att prisrisken blir lägre på lång sikt, säger Eirik Winter.
En mer duvaktig monetär politik och ett bättre läge i handelskonflikten mellan USA och Kina har också påverkat aktiemarknaden som har fått en rejäl skjuts uppåt.
– Framåt tror jag att vi kommer att få se ganska många fler företag som ger ut obligationer. Vi har en existerande pipeline med företag som inte är offentliga ännu, som kommer ut inom de närmsta 2-4 veckorna.
– Det är en win-win-situation. Företagen passar på förlänga sin kapitalstruktur. Samtidigt söker investerarna långa tillgångar. I den lågräntemiljö vi har idag är det bättre med viss ränta än pengar på banken.
En orsak till det ökade intresset är en en ökad aktivitet för fusioner och förvärv, M&A.
– Förr var det kanske bankfaciliteter först, sedan obligationer. Idag går man ganska snabbt till obligationer vid större förvärv, säger Eirik Winter.
Han tror på en ökad mängd M&A-affärer, inte minst eftersom riskkapitalbolagen sitter på mycket stora kassor.
En stor trend på obligationsmarknaden just nu är gröna obligationer.
– Investerarna idag är betydligt mer kräsna. Många vill inte köpa vissa typer av obligationer eller aktier. Vi själva har helt dragit oss ut ur tobaksmarknaden, och vi håller inte på med fracking. Väldigt många nordiska företag tittar just på de gröna obligationerna, säger Eirik Winter.
Ytterligare en obligationstyp på uppgång är hybridobligationer, ett mellanting mellan aktie och obligation. Det är vanligt vid företagsförvärv eftersom det inte påverkar kreditrejtingen negativt på samma sätt som rena obligationer.
– Jag tror att det kommer mer där, säger Eirik Winter.