EU:s högsta domstol gav på tisdagen två av världens största techjättar, Apple och Google, hårda domar. Nu tvingas de båda företagen att betala betydande summor.
Historiska domar mot techjättarna – så mycket får de böta
Mest läst i kategorin
Den 10 september 2024 markerade en viktig dag i striden mellan amerikanska techjättar och den europeiska rättsapparaten.
Både Apple och Google fick negativa domar i sina respektive rättsfall i EU.
Unionens högsta domstol slog fast att Apple måste betala tillbaka 13 miljarder euro, motsvarande 148 miljarder svensk kronor, i obetalda skatter till Irland, uppger CNBC.
Apple kritiserar beslutet
Fallet har pågått i tio år och härrör från ett beslut från 2016 då EU-kommissionen konstaterade att Apple fått olagliga skatteförmåner av Irland under två decennier.
Techjätten och den irländska regeringen överklagade beslutet och vann till en början i EU:s lägre domstol år 2020.
Men nu har EU-domstolen fastställt kommissionens ursprungliga beslut, vilket innebär att Apple måste betala tillbaka den stora summan.
Apple kritiserar beslutet och menar att de följer internationell skatterätt och att bolagets inkomster redan har beskattats i USA. En talesperson för Apple säger i ett uttalande att ”EU-kommissionen försöker ändra reglerna i efterhand.”
Missbrukat sin ställning
Samtidigt dömde EU-domstolen också i ett fall mot Google.
Där upprätthöll man en böteslapp på 2,4 miljarder euro, cirka 27 miljarder svenska kronor, för att ha missbrukat sin dominerande ställning genom att gynna sin egen jämförelsetjänst för shopping på bekostnad av konkurrenternas.
Böterna härrör från en konkurrensutredning som EU-kommissionen avslutade 2017. Google hade överklagat beslutet till EU:s högsta domstol efter att först ha förlorat i den lägre domstolen, men även här bekräftades kommissionens beslut, rapporterar CNBC.
Bredare konflikt
Dessa fall är en del av en bredare konflikt mellan EU och stora amerikanska techföretag, som har involverat frågor som dataskydd, skatter och konkurrensregler.
Både Apple och Google har tidigare varit måltavlor för EU:s granskningar och kommer sannolikt fortsätta att möta rättsliga utmaningar i framtiden.
Läs även:
Apple – från rebell till kritiserad ”storebror”. Realtid
Google Analytics är väldigt olagligt: “Ingen överraskning”. Realtid