Sä här lagar du en jaktsäsongsenlig rådjursgryta på bog och grytbitar med palsternacka och syrade rönnbärskapris.
Veckans recept: Rådjursgryta med palsternacka
ANNONS
ANNONS
Mest läst i kategorin
Rådjursgryta på bog och grytbitar
Dessa ingredienser behöver du:
- 1 kg rådjursbog eller grytbitar
- 5 mindre lökar
- 1 kvist timjan
- 1 flaska porter
- 2 äpplen
- 1 morot
- 1 paket rökt bacon
- Valfri svamp
- 5 kryddpepparkorn
- Lite olivolja
- Salt
- Peppar
Utrustning:
Du behöver: vass kniv, gjutjärnsgryta, stekpanna
ANNONS
Så här gör du
- Skär en lök i två halvor och resten i klyftor
- Skala och skär moroten i pengar
- Kärna ur och skala äpplena. Skär i ringar.
- Hacka bacon
- Värm en gjutjärnsgryta (se ovan Le Creuset)
- Stek kött i hett smör på hög värme och ha sedan i lökar, morötter, porter, timjankvistar, kryddpeppar och bacon
- Låt stå och koka minst fem timmar på låg värme. Rör då och då och häll på vin eller vatten så att det hela tiden täcker och är såsigt
- Stek lökarna och svampen som återstår snyggt i olivolja, toppa med dessa vid servering
Palsternacka
ANNONS
Ingredienser:
- 500 gram palsternacka
- 1 dl grädde
- 1 dl riven ost
- Salt. vitpeppar
Utrustning
Du behöver: mixer
Gör så här (detta går att förbereda och sedan värmas upp)
- Koka palsternacka tills mjuk
- Mixa mjuk. Lägg i osten, mixa lite till. Häll nu sakta på grädde tills det är en snygg puré.
- Salta, peppra
Syrade rönnbärskapris
ANNONS
Rönnbär är ju inte goda och kräver behandling. Klassikern som du hittar i varje bok är ju rönnbärsgelé och det är supergott. Vill du ha bären hela och dekorera vackert med dem så rekommenderar jag mitt recept på rönnbärskapris.
Ingredienser:
- Rönnbär en halv liter
- Lag: 2 dl vitvinsvinäger, 1 dl socker och 3 dl vatten
- 2 kryddpepparkorn, en vitlöksklyfta, en kvist dragon eller annan krydda efter önskemål
Gör så här:
- Skölj bären mycket noga, flera gånger. Lägg dem i vatten i en stor bunke cirka en timme. Därefter silar du av vattnet.
- Lägg bären över natten i en låda med grovsalt eller havssalt. Se till att bären är täckta med salt så skaka gärna lite på lådan.
- Skölj bären dagen efter.
- Gör lagen: Koka upp vinäger, socker, dragon, vitlök, kryddpeppar. Dra av från plattan och låt kallna.
- Lägg in bären i lagen. De håller sig i en burk i kyl cirka en månad.
Hela veckans utgåva av Finrummet
Veckans fråga: Vad tycker du är en bra affärslunch?
Äta vid bardisk: Hög stökkänsla går hem
ANNONS
Lisa Lönners krönika: Om jakten och människan
Rådjur: Ljusare viltkött med mild viltsmak
Veckans kockknep: Att steka viltfilén
Veckans vintips: Viner till mustiga grytor
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS