Med en vakuumförpackare, en vacmaskin, kan du inte bara laga mat som sedan behåller sin näring utan även få mer plats i frys och kyl.
Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen
Mest läst i kategorin
Du kan inte vara utan en vacuum-maskin, vac-maskin, alltså en vakkuumförpackare för att laga mat sous-vide. Det finns mindre, lätt manuella maskiner som fungerar väl för hemmakocken. Du kan göra krispiga grönsaker på låg värme som behåller alla vitaminer, antioxidanter och mineraler bättre men framför allt behåller de också sin färg.
Du kan få råvaror att hålla längre och ta mindre plats i frys och kyl med platta, snygga och organiserade förpackningar. Alla typer av marineringar, inläggningar och rimningar går snabbare i vac. Och nu vid julbordet så håller alla charkvaror och fiskar mycket längre i vac.
Sist men inte minst: sous-vide-köttet
Här har jag en mycket viktig sak att förmedla. Det är oädla delar som ska lagas sous-vide, inte fina filéer och ädelt, fettsprängt kött av finaste kvalitet. Finare kött mår alltid bäst av en snabb studs i varm panna med mycket smör, flingsalt och peppar, alternativt på grillen.
Satsa på en vacmaskin.