En av Di Luca & Di Lucas favoriter, Zeta Parmigiano Reggiano, kommer nu i en lite större bit på 350 gram fast vikt.
Världsberömd ost nu i lite större bit
Mest läst i kategorin
Zeta Parmigiano Reggiano 350 g är lagrad 14 månader, den har fram till nu bara varit tillgänglig i bit på 150 g.
För att denna ursprungsskyddade ost ska få sitt namn så krävs en lagring på minst tolv månader, men som kan pågå så länge som tre år eller mer. Parmigiano Reggiano, eller parmesan som vi lite slarvigt säger efter den franska och engelska benämningen (i Italien använder man alltid ostens rätta namn), har EU:s allra strängaste form av ursprungsmärkning, skyddad ursprungsbeteckning, som förkortas DOP på italienska. Man kan enkelt se det på det lilla gulröda märket på förpackningen. Området där denna världsberömda ost får tillverkas är ganska litet och består av de tre provinserna Parma, Reggio Emilia och Modena samt delar av Mantova och Bologna. Området ligger söder om floden Po vilket kan vara bra att komma ihåg eftersom en annan känd ost från norra Italien, Grana Padano, måste tillverkas norr om Po. Tillverkningen är omgärdad av ett strikt regelverk som noga övervakas av ett konsortium.
Parmigiano Reggiano görs i stora osthjul som när de är färdiga väger cirka 40 kg. Det går åt ungefär 14 liter mjölk per kilo färdig ost, att jämföra med svensk hårdost där det går åt cirka tio liter mjölk per kilo ost.
I norra Italien kallar man Parmigiano Reggiano ”Il rei di formaggio”, Kungen av ostar, och den är av många ansedd som världens godaste ost.
Eftersom Zeta Parmigiano Reggiano 350 g är relativt kortlagrad, 14 månader, så är den något mjukare i konsistensen och passar därför också bra att värma på grund av sina fina smältegenskaper.
Zeta Parmigiano Reggiano 350 g finns att köpa på Ica och Coop och priset är 119 kronor.