Realtid

Tio snabba till restaurangsentreprenören Pontus Frithiof

Finrummet
Pontus Frithiof på La Tour
admin
admin
Uppdaterad: 18 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2021

Tidigt uppmärksammad för sin matlagning, Pontus Frithiof utmärker sig kanske allra mest som entreprenör i restaurangbranschen. Han svarar på Realtids Lisa Lönner frågor om drömprojektet ”La Tour”.

ANNONS
ANNONS

Pontus Frithiof blev tidigt uppmärksammad för sin matlagning och, genom support av Jan Stenbeck, gjorde han tidigt karriär. Det är dock som entreprenör i restaurangbranschen som han utmärker sig. Pontus har med egna händer byggt ett affärsimperium och det är faktiskt inte många som kan skryta med om det. Hans grupp har vuxit och han bygger ett egenägt företag i denna svåra bransch där man alltid är beroende av allmosor.

Jag är uppskolad i Pontus värld och förutom att jag lusläst och övat franska matrecept sedan jag var fem år var praktiken i hans kök under mina första år med restaurang det som satte grunden i allt jag gör. Jag hör fortfarande hans och hans kockars ord till mig i köket när jag lagar min mat på lördagar i restaurangen. ”Lisa!”

Att Pontus hjälpte mig med tips och råd när jag som akademiker och husmor skulle ställa mig i ett restaurangkök är jag förstås mycket nöjd över. Pontus team har också varit och ätit på min restaurang några gånger.

Det är så roligt att han har startat sitt drömprojekt, ”La Tour”, och man ser verkligen att allt är en total sammanfattning av det bästa ur Pontusvärlden. Och samtidigt något helt nytt. Jag ställer några frågor till Pontus.

Pontus vad betyder det för dig att starta en lyxrestaurang i det här formatet igen?
– Det är som att komma hem igen, det är härifrån vi kommer, det är detta vi älskar och det är kort och gott superkul!

Vilka är dina tre bästa favorit-smådetaljer att observera när man besöker La Tour?
– Hmm, såklart är ju vår öppna spis magisk, jag älskar våra små blomsterarrangemang som är 100 procent cirkulära, som Mario ligger bakom, och jag älskar såklart att vi jobbar med riktigt porslin från Villeroy&Boch.

Jag kände mig lite som att jag var i Paris. Varifrån hämtar du din största inspiration när du skapar dina krogar?
– Det är helt olika på olika krogar faktiskt. Inspiration kan jag ta från krogar, matmarknader, modebutiker, muséum och häftiga byggnader, sedan landar man in olika förutsättningar i form av fastighet, läge, koncept och därefter börjar den kreativa processen.

Vilken är din favoritkrog i världen:
– Le Louis XV i Monaco, Zuma i London, och Le bar des Oiseaux i Nice är tre starka favoriter, på tre helt olika sätt!

ANNONS

Vilken är din favoritplats att resa till?
– Det beror såklart på tillfälle, jag är svag för Paris och London. Ett bra resmål för inspiration är annars Singapore som jag tycker mycket om.

Vilka är dina bästa vinupplevelse?
– Jag har haft förmånen att ha haft många bra vinupplevelser, en av dom var i år hos min vän Antoine Billecart-Salmon som producerar champagne av samma namn, och denna gång var det Grande Cuvée 1990 som slog knock out på mig, totalt.

Vilka är dina bästa matupplevelse?
– Helheten på Frantzén är magnifik för mig, hatten av Björn och teamet. Annars är kalvbrässen på L’Assiette Champenoise i Reims to die for.

Om man inte går på restaurang – vad är då ditt bästa tips att göra för inspiration i livet?
– Det skulle möjligen vara att laga mat, som alltid inleds med shopping runda i en bra mataffär och avslutas med brasa, musik och matlagning. Men utanför matens värld så är det nog att åka längdskidor vilket jag numera gör tämligen ofta.

Vilket är ditt bästa entreprenörstips?
– Sluta aldrig utveckla dig själv och glöm aldrig att ingenting är omöjligt. Ta inspiration från andra branscher och andra framstående entreprenörer i alla åldrar.

Har du ett fritt tips till våra läsare?
– Skjut inte upp det du kan göra i dag tills i morgon, och det gäller både saker du måste göra men också njutningen!

Hela Finrummet denna vecka >>

ANNONS
ANNONS