Alla har hackat lök men hur gör man det på rätt sått? Veckans kockknep bjuder på den perfekta vägledningen.
Strategiutläggning om att hacka lök
Mest läst i kategorin
Lök är svårt att hacka. Framförallt tycker jag det är två problem. Det första är att ögonen rinner. Mitt knep för att undvika detta är inte skidglasögon – utan att ha kallvattenkranen rinnande, detta drar åt sig syrorna. Det andra är att vad du än lagar efteråt så luktar händerna lök. Jag använder därför alltid handskar när jag hackar löken.
Nu är båda dessa tips kanske inte så hållbara tänker du. Även det har jag förstås tänkt på i mitt lilla kretslopp. Låt kranen rinna över något som ska sköljas, rotfrukter eller sallad. Två flugor i en smäll! Och plasthandskarna kanske behöver användas till något mer, exempelvis fisk eller annat. Så planera alltid dina processer i köket väl så du slipper använda för mycket material.
Själva hackandet tror jag du kan. Om inte – här är stegen:
- Vass kniv
- Ånga/koka löken lite kort så är skalet lätt att dra av och du slipper förstöra din kniv
- Halvera löken på längden
- Lägg halvan mot brädan med lameller nedåt, skär skivor längs med och avsluta några mm från roten
- Skär nu på andra ledden långa smala snitt
- På bredden skär du nu de små kuberna, det du sett kockar göra otroligt snabbt.
Och ja, det är en tävling i varje restaurangkök att vara snabb på lök….