Det är den gång på året man surfar mest recept men konstigt nog finns det få som gör nyårsrecept. Realtids Lisa Lönner kommer till räddning med sina lyxigaste recept till nyårsfirandet.
Så skapar du nyårsglamour: Lisa Lönners lyxigaste recept
Mest läst i kategorin
Att skriva recept inför nyår får mig att tänka på mitt liv före restaurangen, då all matlagning höll på att komma ut och jag arbetade som matbloggare. Det var nästan lite komiskt när familj och vänner skulle stanna upp innan maten kunde ätas för jag skulle fota. Det var ju oerhört frustrerande när en nystekt köttbit låg där och väntade och jag inte fick till vinkeln. Mina nyårsrecept toppade alltid i sökstatistiken; det är tydligen den gång på året man surfar mest recept och konstigt nog finns det få som gör nyårsrecept. Vardagsmaten dominerar. Så här har ni mina lyxigaste recept inför det nya året!
Nyårsrecept
Beräknat för 8 personer
Utrustning
Du behöver:
- En bra kniv
- En grill med grillkol (går bra med en rentvättad enbärskvist också)
Förrätt; Laxtartar på kolbakad grädde, dillpesto och forellrom i grönkålsskål
Ingredienser
- 8 kvistar grönkål
- 800 gram finaste lax (MSC-märkt)
- 4 dl grädde
- Några kvistar dill
- 1 dl olivolja, fruktig
- Salt
- Peppar
- Forellrom
Gör så här
- Tvätta grönkålsbladen noga och lägg på en plåt. Låt torka på 70 grader i cirka en timme
- Mixa dill, salt och olivolja en kort stund på medelhög hastighet till en pesto
- Sätt på grillen och låt kolen börja glöda (använd absolut inte någon tändvätska här, och använd en grill där du aldrig använt sådan heller)
- Lägg ett par kol i en metallbunke med grädden i. Låt stå en stund. Sila av.
- Skär laxen i fina små kuber. Blanda med salt och peppar. Smaka av.
- Lägg först grädde och sedan tartar.
Vid servering
- Lägg tartar i grönkålsskålar på tallriken.
- Ringla pesto över och toppa med rom.
Dryck därtill: Ett mycket smakrikt Riesling på gamla vinstockar, ett Gewurztramier eller Pinot Gris. På grund av grädden kunde ett ekfatslagrad Bourgogne också fungera.
Huvudrätt: Pepparstekt hjortfilé med rödbetsgrädde och svartkål
Beräknat för 8 personer
Ingredienser
- 1200 gram hjortfilé
- 16 st rödbetor
- 2 dl rött vin
- 2 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- Några timjankvistar
- 1 liter grädde
- 2 msk finaste balsamico
- Svartkål, ett paket
- Flingsalt
- Svartpeppar
Gör så här
- Ta fram filé ett par timmar före stekning, torka av om den varit vaccad och vira in i en kökshandduk
- Putsa betorna rena och skala hälften av dem
- De som inte är skakade skäres i bitar. Koka ihop vinet till hälften. Häll på grädden och betorna och koka långsamt på medellåg värme tills du har en röd grädde. Sila av betorna.
- Stek svartkålen i lite olja och salta. Lägg i en bunke med balsamico.
Hit kan du förbereda.
Vid servering
- Baka betorna med skal i smör i ugnen på det varmaste läget, cirka en kvart
- Värm rödbetssåsen i en kastrull
- Värm upp en järnpanna. Lägg i smör och låt det bli brunt. lägg i vitlök och timjan. Stek hjortfilet snyggt några minuter på var sida och ös på slutet.
- Ta upp filéer och låt vila. Häll i rött vin och vispa runt. Blanda med rödbetssåsen lite flyktigt
- Lägg upp på varma tallrikar och servera
Dryck därtill: Piemonte, definitivt. Barolo, Barbaresco eller Barbera d’Alba.
Dessert: Maräng, physalis, passion och vit chokladgrädde med krona
Du behöver:
- En bakmaskin
- Zestjärn eller rivjärn
- Spritspåse
Beräkna till 8 personer.
Ingredienser
- 4 äggvitor (utan något som helst spår av gula)
- 6 dl florsocker
- 1 msk ättika
- 4 dl grädde
- 1 citron
- 150 gram vit choklad
- En physalis
- 4 passionsfrukt
- Överkurs: chokladkrona
Gör så här
- Diska och torka ur bakmaskinens bunke noga så den är helt torr och ren
- Vispa äggvita och ättika på medelhög hastighet till ett skum. Sänk hastighet och häll långsamt i florsocker. Höj hastigheten och vispa nu hårt tills det är ett hårt skum som inte rinner om du vänder på bunken
- Klicka ut fina rundlar på en smord plåt (använd sprits om du har). Riv citronskal ovanpå.
- Baka på 100 grader i en timme. Ställ torrt
- Smält vit choklad. Vispa grädden. Blanda ner chokladen i grädden, riv ned citronskal och rör noga. kyl ned.
- Gröp ur passionsfrukt och gör physalis rent.
Vid servering
Lägg maräng på en tallrik.
Sleva upp grädden bredvid.
Ringla över passionsfrukt och lägg physalis runt.
Toppa med en chokladdekoration
Drick därtill: I normala fall dricker jag en Moscato d’Asti till men eftersom det är nyår så dricker jag gärna Champagne till detta, exempelvis en roséchampagne. Eller söt Champagne om du skulle råka ha en!