Realtid

Odlarchampagne från Côte des Bar på tillfälligt besök

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 13 maj 2022Publicerad: 13 maj 2022

Efter första världskriget bestämde man dock att denna del av Champagne skall få ingå i klassifikationen av Champagne. Anseendet var dock lite dåligt under många år, även om de stora champagnehusen gärna köpte druvor från detta område. De senaste 15 åren har områdets anseende förbättrats kraftigt, då många upptäckt att det finns en mängd små odlare som gör utsökt champagne från detta ”nya” område i Champagne.

ANNONS
ANNONS

Familjen Massins histioria började med Louis-Aristide Massin 1865. Han var druvodlare som upplevde Phylloxerakatastrofen som i denna del av Champagne slog till 1893. Efter att ha ympat sina stockar på amerikanska rötter kunde han fortsätta familjens vinodlande tillsammans med sonen Marius, som senare bestämde sig för att sluta att bara sälja druvor, utan att göra sin egna champagne.

Champagne Rémy Massin bildades därför 1974 av hans son Rémy. Under åren har man anskaffat fler vingårdar, och när nu generation fyra och fem tagit över så förfogar man över 20 hektar.

Rémys barn Sylvère och Florence har drivit egendomen i många år och håller nu på att lämna över till sina barn Cédric och Marion, som båda är utbildade önologer och har erfarenhet av vinarbete i Kalifornien respektive Nya Zeeland.

Här odlas tre druvsorter – 75 procent pinot Noir, 20 procent chardonnay och 5 procent pinot blanc.

För den ena av sina två Special Club 2015 har de valt 100 procent pinot noir.

Familjen Massin skördar för hand och jäser sedan vinet i temperaturkontrollerade ståltankar men malolaktisk jäsning.

Efter fem år på jästen i flaska degorgeras vinet med en dosage på 5 g/l.

Beskrivning:

ANNONS
  • Ljus guldfärg med pigg, gräddig mousse.
  • Stor doft med röda bär, äpple, gul frukt och citrustoner.
  • Fyllig, aning utvecklad smak med intensiv frukt, röda vinbär/hallon, ananas och lång mineralisk eftersmak.
  • Attraktiv ung smak med stor potential att bli ännu bättre efter några år.
  • Drick till gratinerad fisk med vitvinssås eller gratinerade skaldjur.

Vinet lanseras i dag, den 13 maj.
Tillgång: 1 500 flaskor.
Pris: 546 kr
Artikelnummer: 95790

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS