Bokrean 2022 drar igång den 22 februari och här är några tips från kokbockerna.se att spana in.
Kokböcker på bokrean 2022
Mest läst i kategorin
1. Ekstedt hemma – Niklas Ekstedt
Att laga middag ska inte behöva ta hela kvällen eller kräva flera timmar av komplicerade förberedelser. När familjen kommer hem hungrig och trött vill man bara att maten ska stå på bordet så snabbt som möjligt. Nu presenterar stjärnkocken Niklas Ekstedt sina bästa recept för att ordna en välsmakande och balanserad middag på under en halvtimme. Med recept inom allt från klassisk husmanskost till det smakrika asiatiska köket är det en varierad meny som kan bli allas bästa vän i köket.
2. Veckans matsedel – Zeina Mourtada
I denna hennes tredje bok ligger fokus på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter. Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar med jordnötssås, chocken tinga tacos, kubansk köttfärslimpa, venezuelansk ost- och potatissoppa och persisk kycklinggryta.
3. Gott käk utan krångel – Tina Nordström
I denna kokbok bjussar Tina som alltid på värdefulla tips förutom de många fantastiska recepten, samtidigt som hon är ett stort stöd i köket för oss alla, oavsett om vi är nybörjare eller mästerkockar. Smakkombinationerna är spännande och ibland oväntade, och matglädjen, humorn och lusten att testa nytt genomsyrar den här kokboken på samma sätt som hennes tidigare. Här finns såklart mycket grönt, men också kött, fisk och fågel och en och annan efterrätt när man är sugen på det. God mat utan krångel, helt enkelt.
4. Morberg lagar husmanskost II – Per Morberg
”Planen var att göra en ny bok om svensk husmanskost. Det blir lätt, tänkte jag. Men snart märkte jag att alla raggmunkar, fläskläggar, kalopser och stekta strömmingar tagit slut. Jag hade lagat ALLA de mest älskade godingarna redan. Men om jag kikade runt hörnet? Därute i Europa finns ju massor av rätter med rötter som kärleksfullt förädlats i generationer och aldrig blir omoderna. Boeuf bourguignon, choucroute garnie, polska dumplings, torsk på norsk, apfelstrudel – genuin och välkomponerad mat med tradition, lika självklar som vår egen husmanskost. Det är det jag lagat här. Det finns en anledning till att vissa rätter blivit klassiker. De är goda.”
5. Wok, ris, nudlar – Jennie Walldén
I ”Wok, ris, nudlar” finns asiatiska favoriter som vardagsbibimbap och teriyakikyckling men du får också lära dig att göra egna handdragna nudlar och hur du gör kimchi på bästa sätt.
Jennie Walldén har rötter i Korea, hon driver restaurangen Namu i Malmö och är en van och smaksäker matlagare i tv-program såväl som för sin familj och vänner. Hon vet vilka rätter som är genuint asiatiska och hur man kan anpassa dem till våra svenska kök. Vad sägs till exempel om pad thai med räkor, koreansk sashimisallad, kålwok med biff och basilika eller sobasallad med miso och wakame?
Fem tips på vegetariska kokböcker på bokrean 2022
Vegetarisk mat har aldrig varit mer populärt än vad det är idag och det syns även bland alla kokböcker som ges ut om vegetarisk mat. Vi har hittat flera guldkorn på bokrean i år så om du vill slå till på en vegetarisk kokbok så är det ett ypperligt läge nu. Här har vi valt ut de bästa vegetariska kokböckerna, enligt oss, som är på rea under bokrean i år.
1. Kaosvego – Sara Ask & Lisa Bjärbo
Med tjuren Ferdinand som ledstjärna har författarna till succékokböckerna Meravego, Ännu mera vego och Mega vego skapat ett femtiotal helt nya recept på vegetariska vardagsmåltider som går snabbt att svänga ihop och inte kräver tusen krångliga ingredienser för att bli goda.
2. Plåtmat – Julia Tuvesson
I Plåtmat – gröna rätter i långpanna lär du dig allt du behöver veta för att bli en mästare på att tillaga vegetariska allt-i-ett-rätter. Boken är uppdelad i två delar. I den första lär du dig hur du lagar de bästa plåtmåltiderna på ett kreativt och enkelt sätt med hjälp av ett antal vardagsguider. I den andra delen hittar du över 40 recept fördelade under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Recepten varvas med inspirationsguider som smakkartor, ersättningslistor, hitte-på-plåtar och nya begrepp som guacamoleprincipen och tacokonceptet. Du hittar allt från sallader till pytträtter, biffar, pasta och desserter.
3. Vegetarisk kinamat varje dag – Jonas Cramby
Har man ambitionen att äta kinamat varje dag ingår det ju helst att man minst några gånger i veckan väljer vegetariskt. Därför kommer även en separat, helt växtbaserad version där vissa av de 70-tal recept som finns i Kinamat varje dag anpassats att funka utan kött, medan andra recept är helt nya.
4. Jessicas vegomiddagar – Jessica Frej
”Kanske vill du äta helgrönt varje dag, eller åtminstone en gång i veckan? I den här boken bjuder jag på en massa färgstarka vegomiddagar som du kan laga på nolltid – allt från vardagsfavoriter som Bolognese och Bullar i gräddsås till mer exotiska rätter som Hallonrisotto och Jordnötssoppa. Vegetarisk matlagning kan vara både enkel och lustfylld. Och jag lovar, det kommer att smaka supergott och du blir mätt. Som alltid i mina recept är det minimalt med ingredienser och maximalt med smak. Varvat med smarta genvägar som får dig att glänsa i köket.”
5. Det veganska köket – Mattias Kristiansson
Med ”Det veganska köket” delar en av Sveriges största vegoprofiler, Mattias Kristiansson, med sig av växtbaserad mat när den är som bäst. Enkel vardagsmat, rolig festmat, grönt protein, biffar, bollar, såser, husmanskost, desserter och mycket mer. Recepten blandas upp med värdefulla tips, grön kunskap, sprudlande matglädje och inspiration. Det här är boken för dig som vill skära ner på kött, ägg och mjölkprodukter och dyka med gaffeln först in i ett färgsprakande vegorike.