Realtid

En gastronomiskt intensiv vecka: Finalen i Årets kock

Finrummet
Foto: Lisa Lönner
admin
admin
Uppdaterad: 23 sep. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Realtids kock, tillika Finrummets redaktör Lisa Lönner var på plats när finalen i Årets kock, Svenskt Mästerskap i Professionell matlagning, gick av stapeln. Här är hennes takeaways.

ANNONS
ANNONS

Förra veckan var en gastronomiskt intensiv vecka. Finalen i Årets kock, Svenskt Mästerskap i Professionell matlagning, gick av stapeln och åtta kockar gjorde upp. Det slutade med att Gustav Leonhardt tog hem titeln. Gustaf, yngst i ligan med sina 25 år, arbetar på Agrikultur vars ägare Filip Fastén också skrällde med att vinna Årets Kock i unga 24 år 2014 och, liksom Gustav, inte tidigare ha tävlat. Jag minns det så väl, då var jag officiell bloggare för Årets kock och höll på i startgroparnra med min kockkarriär. Jag tyckte Filips mat kändes så naturligt god och lite vild på ett sätt. Vi var många som var övertygade om att rutinerade tvåan Anders Isaksson skulle vinna men mattävlingar är ju en bedömningssport och som åskådare kan man ju aldrig veta hur maten smakar. Smaken är nummer ett hur snygga rätter en kock än åstadkommer.

Gustav Leonhardt, Årets kock 2021Gustav Leonhardt, vinnare, Årets kock 2021, med sin commi. Foto: Lisa Lönner

Jag märker att de flesta inte riktigt kan skilja på Sveriges Mästerkock där amatörmatlagare blir kockar och Årets kock där endast professionellt verksamma kockar får tävla. Igår ringde ett produktionsbolag och sökte professionella kockar men när jag räknade upp några kände personen inte till en enda Årets Kock. Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Det är en nivåskillnad som är helt enorm i insats för att vinna detta mästerskap emedan Sveriges mästerkockar som ju inte är kockar blir oerhört kända. Jag som verkat lite på båda sidor om denna gräns tycker det är synd att Årets kock inte får mer uppmärksamhet. Ett problem har varit att det är en männens tävling – första gången jag gick besökt den intet ont anande såg jag endast män i höga hattar, jag kallade det Årets Chock. Tävlingen har dragits med denna kritik så länge jag kan minnas. Lite har kunnat göras och jag är glad över att kunnat vara med och bidra på den här fronten med hjälp av stöttning till kvinnliga kockar i att söka och få coaching. Det är fler som söker och långsamt händer något.

”Jag som verkat lite på båda sidor om denna gräns tycker det är synd att Årets kock inte får mer uppmärksamhet. Ett problem har varit att det är en männens tävling – första gången jag gick besökt den intet ont anande såg jag endast män i höga hattar, jag kallade det Årets Chock.”

FinrummetLouise Johansson går vidare. Foto: Lisa Lönner

Därför gladde det mig att Louise Johansson kom trea! Det coola är att Louise vann allra första säsongen av Sveriges Mästerkock, då fick man ha kockutbildning och söka till programmet, vilket man numera inte får. Sedan har hon tränat och tränat och för två år sedan tog hon sig till final. Som första tjej tävlade hon igen trots framgång, tidigare finalister har aldrig fortsatt jakten på guldet. En förebild.

Dagen finalisterna går igenom är tuff. Den första rätten de lagar har de haft sommaren på sig att träna in. Detta var otroligt kul nog i år en rätt på gul lök. På samma dag fick de nästa tävlingsuppgift, en valfri rätt på en råvarukorg med huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin som skulle innehålla kantarell. Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson tog sig vidare och fick ta sig an dagens sista tävlingsuppgift som var att laga två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna. Detta är en gammal sorts höna som man åter börjat uppfödas och var en av diskussionspunkterna på årets galamiddag som jag delade med Martin Serveras team. Maten var utsökt vilket inte alltid varit fallet, och lagades av Årets kock 2019 och 2020 Martin Moses och Ludwig Tjörnemo. Gustav lyckades allra bäst med sina prestationer och stod som slutlig segare i Årets Kock 2021.

Gustavs lökrätt var en Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Stekt Beignet med karamelliserad lök och lakrits. Mums. Louises rätt var konfiterad guk lök med miso och grillad kronärtskocka. Här idag blir det löktema och ni får mitt recept på Tarte Flambée med kittost och karamelliserad lök för hemmabjudningen. Varit med på många av mina caterings och en favorit.

ANNONS

FinrummetTom Sjöstedt, Tommy Myllimäkki och Andreas Stenberg. Foto: Lisa Lönner

Jag tävlade i kvalet förra året och de här tre herrarna har gjort tävlingen både trevligare, bättre, roligare och mer gynnsam för alla. Jag är ju inte bara kvinna utan äldre också och det är svårt men genom att hålla sig på alerten så skulle det vara kul att se en större mångfald. Jag kommer fortsätta min kampanj.

Foto Lisa LönnerGustavs rätt med vildsvin. Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta.
Tryffelsås med grön Chartreuse och spiskummin. Smakbomb! Foto: Lisa Lönner

Själv rätt nöjd över att min rätt på krasse, pärllök, grädde och vildand var på storskärm under middagen J

FinrummetFoto: Lisa Lönner

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]