Realtid

Daniel Berlin: Nya vanor talar för mer lättsam och social mat

"Efter pandemin har jag helt klart sett en nytändning för streetfood i Sverige", säger Daniel Berlin.
Realtid.se
Uppdaterad: 10 mars 2022Publicerad: 10 mars 2022

Streetfood-kulturen utvecklas i rasande takt och blir betydligt mer innovativ. Det tror Daniel Berlin, en av Sveriges mest kända kockar. 

ANNONS
ANNONS

Under den internationella stadsmässan och innovationsshowen H22 City Expo, 30 juni – 3 juli i Helsingborg, ges ett spännande tillfälle att prova gatumat i alla former. Mängder av food trucks kommer att vara på plats. Och ännu fler får rum. H22 City Expo blir en mötesplats för alla matintresserade men också för dem som satsar på den växande näringen kring streetfood och food trucks. 

– Kockarna i de rullande köken kommer att smaka och testa varandras streetfood för att utveckla något som vi bara sett början på, både vad det gäller råvaror och rätter, säger Daniel Berlin som ansvarar för hela Expons matkoncept och som sitter i juryn för Swedish Streetfood Awards.

Han startade sin bana hos Thomas Drejing på restaurangen Petri Pumpa. Därefter följde tjänster i Stockholm innan han som 26-åring blev kökschef på Torso Twisted i Malmö. 2009 övertog han Brummers restaurant i Skånes Tranås, vilken gjordes om till Daniel Berlins krog. Restaurangen fick 2016 en stjärna i Michelinguiden, vilket 2018 utökades till två stjärnor. Han mottog utmärkelsen Kockarnas kock 2015, 2016, 2018 och 2019.

Han tror att den lättillgängliga maten på gator och torg är något som vi allt oftare får se i våra städer nu när vi har insett fördelarna med att äta utomhus. En annan trend är att många matvagnar också fixar lunch för avhämtning till till ett helt gäng.

– Det är ett socialt sätt att äta som passar med vår nya livsstil. Man kan vara ett grupp som tillsammans provar många olika rätter och har kul tillsammans eller någon som vill snabbt vill äta något nyttigt och mättande när man pausar från kontoret. Dessutom har vi vant oss vid att äta utomhus året om. Efter pandemin har jag helt klart sett en nytändning för streetfood i Sverige, säger Daniel Berlin.

Under H22 City Expo är hållbarhet och de globala miljömålen i fokus. Maten spelar en viktig roll och kommer att ta plats på alla Expons områden i Helsingborg. Den 17-19 juni blir det dessutom Swedish Streetfood Awards i staden.

Daniel Berlin är själv svag för food trucks som vågar sig på vällagad husmanskost.

– Jag får aldrig nog av riktigt bra köttbullar. Men det går också att laga verkligt fin asiatisk mat med lokala råvaror i ett litet rullande kök, säger Daniel Berlin.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS