Finrummet sätter fokus på löjrom och delade meningar i branschen om hotbilden mot löja som orsakat årets brist.
Äntligen dags för löjromspremiär!
Mest läst i kategorin
Nu i dagarna kommer den första löjrommen från Kalix. I år är kvoterna mer än halverade. Vi ser nu priser på 3 000–4 000 per kilo det vill säga, 3-4 kronor per gram och en normal portion är ju 30 gram.
Jag har alltid löjrom i min restaurang. Löjrom är en unik råvara, lyxig och passar till det mesta. Alla naturens ägg är rika på antioxidanter, lite den kvinnliga reproduktionens superkraft kan jag känna och inser att jag troligen blir emotsagd. Alla äggråvaror och rom har en hög halt av de nödvändigaste ämnen som kroppen behöver. De är skapade för lång hållbarhet och just löjrom kan du ta in och ut ur frysen nio gånger – vilket du inte kan göra med någon annan råvara! Det gör den egentligen rätt ekonomisk. I år kanske vi får lära oss att äta löjrom mer som en dekoration eller smaksättare i små portioner. Tydligen visar det sig att det finns olika åsikter huruvida löjan verkligen är hotad. Det verkar som att många branschaktörer ändå tycker att löjbeståndet inte är så hotat.
”Just löjrom kan du ta in och ut ur frysen nio gånger – vilket du inte kan göra med någon annan råvara!
Fiskekvoterna har halverats från i fjol och de är till och med bara en tredjedel av vad de varit tidigare. Från att få ha fiskat totalt 1 200-1 500 ton siklöja så är årets kvot nu 440 ton fisk. Orsakerna är främst, enligt mig, en okunskap från myndigheternas sida kring just fisket av siklöja och hur stora och hotade bestånden faktiskt är.
Mikael Leidstedt, biträdande verksamhetschef på Fiskhallen Sorunda, tycker att löjrom ska användas som guldkant på restaurangmenyn och till det finns det ju en mängd olika anledningar. Det kanske är året när vi inte äter stora löjromstoast utan nöjer oss med Skagen toppad med löjrom?
Det finns nu också löjrom både från Vänern och Mälaren som är fina. De är inte lika krispiga och orange i färgen som Kalix, men utmärkta. Också dessa säljs till begränsade kvoter.
Ett viktigt ansvar är också att äta löja som fisk. Vi plockar ut rommen, men fiskarna har låg avsättning för själva fisken. Därför bör vi i restaurangbranschen börja laga mat på löja och visa upp själva fisken. Den är påminner om strömming och går utmärkt att exempelvis röka. Jag har själv serverat rökt löja och det var verkligen gott. Lite som en sardell.
Restauranger med löjromstema
Riche – varje år ett löjromstema
Spikens fiskeläger – löjromsäventyr på Vänern