Realtid

Här är fintechbolaget som vill distrupta tjänstepensionerna

Pensures grundarteam: Ervin Fazlic, Mikael Claesson och Lars-Ola Hahlin. Foto: Wellstreet.
Pensures grundarteam: Ervin Fazlic, Mikael Claesson och Lars-Ola Hahlin. Foto: Wellstreet.
Sverker Brundin
Uppdaterad: 15 juni 2020Publicerad: 15 juni 2020

Tjänstepensionsutmanaren Pensure tar in 5,6 miljoner kronor i kapital – bland annat med en stor investering från investeringsföretaget Wellstreet. Bolaget utlovar radikalt billigare tjänstepensioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensure  – som drog igång verksamheten 2018 – har byggt en digital plattform för tjänstepensioner avsedd för små och medelstora bolag. Bolaget utlovar besparingar på 24 procent jämfört med konkurrenterna.

– De stora koncernerna har upphandlat premiecentraler som Collectum och därmed fått ned priserna mycket för de anställda, säger Mikael Claesson, vd, partner och medgrundare på Pensure.

– Jag har jobbat med tjänstepensioner i hela mitt liv. Jag har sett hur småföretagen har blivit kassakor för bankerna och försäkringsbolagen. De tar ut samma avgifter som på 90-talet. Det är därför vi har hittat en ny disruptiv modell. Branschen tjänar för mycket på det här. 

2001 drog han som förste anställde igång Stenbecksfärens Moderna Försäkringar Liv, idag Movestic. Lars-Ola Hahlin är också medgrundare och partner och har rollen som ekonomichef. Han är försäkringsmatematiker och har haft ledande befattningar inom Movestic och varit vd för Svensk Handel Fondförsäkring.

Bolagets tredje partner och medgrundare är Ervin Fazlic, som har rollen som affärsutvecklare och ansvarig kundrådgivare.

Investeringsbolaget Wellstreet Ventures går i samband med nyemissionen in som delägare via fonden Wellstreet Ventures Fund I som får ett ägande på 15 procent. Pensures grundare äger strax över 50 procent där Mikael Claesson är största ägare. Sedan tidigare har Pensure tagit in 5 miljoner kronor i kapital för att finansiera teknikutvecklingen. 

Bakom Wellstreet står före detta Klarnatoppen Mikael Wintzell och e-handelsprofilen Sïmon Saneback. Wellstreets Armando Coppola går nu in som ytterligare partner i Pensure. Han tar också plats i styrelsen.

– Jag har varit i finansindustrin i 13 år. Jag har jobbat med motsvarande lösningar som Pensure har på Avanza och Nordnet. De har också bra digitala plattformar, men som kund får du inte så mycket hjälp med förvaltningen av pensionskapitalet. Pensure har gjort det här väldigt enkelt och med en låg prisbild, säger Armando Coppola.

ANNONS

Han är ansvarig för Wellstreets ”fintech loft”, ett speciellt program för att hjälpa fintechbolag i ett tidigt skede. Man är bland annat partner med Amazons molnbolag AWS, som bidrar med en hel del teknisk hjälp. Dessutom hjälper man till med affärsutveckling och marknadsföringsplaner.

– Nu börjar vår uppskalning. Ni kommer att få se väldigt mycket av oss under hösten. Nu under sommaren producerar vi marknadsföringsmaterial. Vi kommer framför allt att synas digitalt, säger Mikael Claesson.

När det gäller den kraftigt reducerade prissättningen förklarar han det med att vanliga tjänstepensionsföretag tar ut två typer av avgifter. Det ena är en avgift på det förvaltade kapitalet, vanligen 0,6-0,65 procent per år. Till det kommer en fast avgift på några hundra kronor. 

– De avgifterna tillämpar inte vi. Om du har en miljon kronor i tjänstepensionen får du betala 6 500 kronor per år med en avgift på 0,65 procent. Det är ganska mycket. Avgiften är dold för många på så sätt att du inte ser den så tydligt, säger Mikael Claesson.

I många tjänstepensioner ingår fondförvaltning och då tar bankerna och försäkringsbolagen ut avgifter på dessa. 

Pensures pensionslösning är upphandlad av SPP, som är försäkringsgivaren. I Pensures avtal med dem ingår en fondrabatt på 20 procent på alla fonder som har en avgift på 1 procent eller mer. 

– Sammantaget gör det att vi har priser som inte finns på marknaden idag, säger Mikael Claesson. 

Pensure tjänar sina pengar på att ta ut en licensavgift från det anslutna bolaget. Idag har Pensure ett par hundra kunder men kommer att behöva ett par tusen för att gå med tillräcklig vinst.

ANNONS

I tjänsten ingår digital rådgivning för försäkringstagarna. 

Bolaget har ett partneravtal med Småföretagarnas Riksförbund. Dessutom ett distributionssamarbete med den snabbväxande bokföringsappen Bokio.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS