Bostadspriserna kommer under hösten att ligga på en stabil nivå där intresset stegvis kommer att öka, och därmed kommer fler bostäder ut på marknaden. Det finns ett uppdämt behov hos många att byta bostad – så dessa båda faktorer kommer, tillsammans med en stillaliggande styrränta och fallande inflation skapa en stabil marknad. Först när styrräntan börjar sjunka och ekonomin stärks så kommer vi kunna se stigande bostadspriser igen, enligt Erik Wikander vice vd Svensk Fastighetsförmedling.
Experten: Här är de verkliga vinnarna på bostadsmarknaden just nu
Mest läst i kategorin
– Det pratas mycket om bostadspriser, men då de allra flesta både säljer och köper på samma marknad är det ganska fiktivt. Bostadspriserna har successivt sedan slutet av förra året börjat stabiliserats, efter det fall vi såg under stora delar av 2022. Fritidshus riskerar dock att falla ytterligare i pris då det är få försäljningar som realiseras just nu, säger Erik Wikander.
Vad är en viktigare indikator än priser?
– Det är att se på antal affärer, och där är det en betydligt lägre aktivitet än det har varit under pandemiåren, men även lägre än åren före. Konsekvensen blir dock att färre kan flytta och det medför sämre möjligheter för näringslivet att växa. Det märks inte minst på nya ”greentech-orter”, säger Erik Wikander.
Kommer det att bli billigare?
– Nej, är det korta svaret. Bostadspriserna har successivt stabiliserats på en ny nivå, ungefär ner 15 procent från toppen i början på 2022, men priserna speglar snarare prisnivån vi hade vid årsskiftet 2020/2021 – och det var då de högsta priserna vi någonsin haft.
Räntan är högre nu än den varit de senaste tio åren, och det är en stor förändring. Det kommer kosta mer att bo men samtidigt ligger räntan nu på en historiskt sett relativt normal nivå, där den kommer att ligga kvar under detta år, enligt Svensk Fastighetsförmedlings bedömning.
– I takt med en stärkt ekonomi och fallande inflation, så kommer räntan att sjunka under kommande år, men inte till den extremt låga nivå vi har haft under lång tid, snarare att boräntan på sikt kommer ligga på runt 3 procent, vilket innebär en styrränta på 2-2,5 procent, säger Erik Wikander.
När ska man göra affär?
– Ja, faktum är att vid alla skiften i marknader, där säljare och köpare möts på en ny nivå är de som säljer och byter upp sig till något större som långsiktigt är de verkliga vinnarna på marknaden. Så nu och några månader in på hösten, det är då det är läge att agera.
Från 2024 kommer priserna att öka, men vilka utmaningar väntar för branschen?
–Vi har sedan tidigt 2000-tal legat på en nivå av 165 000–175 000 bostadsaffärer varje år, trots fler byggda bostäder och en kraftigt ökad befolkningsmängd (plus 2,5 miljoner över 30 år). Under pandemiåren gjordes 200 000 affärer, men utifrån verkliga behov borde siffran snarare ligga på 220–250 000 affärer. För att klara det behövs ett stort tvärpolitiskt omtag om bostadsmarknaden som möjliggör öppningar i flyttkedjan. Idag är tröskeln för hög för unga att komma in, och för stora hinder för att äldre med utflugna barn ska lämna sin villa eller större lägenhet för något annat. Dessutom måste det byggas bostäder för alla segment på marknaden, inte enbart för Volvo, BMW och Audi-segmentet (områden som Hammarby Sjöstad, Djurgårdsstaden, och Liljeholmskajen i Stockholm, Västra Hamnen i Malmö, samt Eriksbergsområdet Göteborg).
–För utvecklingsområden i framtiden handlar det väldigt mycket om infrastruktur där spårbunden trafik är nyckeln och vi ligger på många ställen efter där, säger Erik Wikander och nämner Nacka som en framtida vinnare genom den nya tunnelbanan som skapar en ny stad på tio minuters pendling från centrala Stockholm.