Realtid

Handelsbankens hållbarhetschef: ”Viktigt att prioritera rätt i tuffa tider”

Catharina Belfrage Sahlstrand, Handelsbanken. Foto: Anders Frick
Catharina Belfrage Sahlstrand, Handelsbanken. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 26 okt. 2023Publicerad: 26 okt. 2023

Rätt prioritering av hållbarhetsfrågor är alltid utmanade - men är särskilt viktigt i ett osäkert konjunkturläge. Samtidigt behöver politikerna och staten också involveras för att peka ut vilken typ av teknik som Sverige ska satsa på för att vara fortsatt konkurrenskraftiga framöver. Det säger Catharina Belfrage Sahlstrand, hållbarhetschef på Handelsbanken, till Realtid på ESG-dagen 2023.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Trots all osäkerhet i världen så tycker inte Catharina Belfrage Sahlstrand alls att ESG-frågorna har hamnat i skymundan. Tvärtom så är de i högsta grad aktuella.

– Jag tänker på fred, säkerhet, demokrati, energiförsörjning. Alla de där frågorna, och även fysisk klimatrisk och översvämningar, har varit oerhört närvarande under det senaste året. De förstärker också mycket av de åtgärder som jag tror att man i näringslivet fokuserar på, säger Catharina Belfrage Sahlstrand i samband med ESG-dagen, som arrangerades av Realtid. 

När hon och hennes kollegor på Handelsbanken pratar ESG-frågor med företagare så visar det sig att en stor utmaning är prioriteringar kring vad företagen ska satsa på.

– Det gäller att man hittar de lönsamma investeringarna på sin hållbarhetsresa, både i det korta och medellånga perspektivet. Det förs även diskussioner om hur man ska tolka vart världen är på väg och i vilken takt, så att man bettar på rätt sak. Det finns marknadsrisker i att betta på fel teknologi, vilket kan bli oerhört kostsamt, säger hon.

Realtids krönikör Per Lindvall är skeptisk till både Hybrit och H2 Green Steel  – något som han får stöd av från flera näringslivsprofiler.  Catharina Belfrage Sahlstrand är däremot positiv till satsningarna likt dessa, men ser ett behov av viss politisk styrning.

– Jag tror att samhället behöver gå in och stötta och peka lite på vilka teknologier som vi ska satsa på. På så sätt kan AB Sverige vara tydliga i vilken typ av konkurrenskraft vi vill ha. Så jag tror att vi inte bara behöver ha fri marknad utan även en stor involvering av politik och staten, säger hon.

ANNONS

Det är inte ovanligt att företag behöver justera sina affärsidéer. Ser du några liknande tendenser inom ESG-området just nu?
– Jag tycker att man både ska och bör testa lite och sedan skala upp det som fungerar. Det är inget misslyckande i sig att man måste iterera, för det är svårt och det är en svårnavigerad marknad. Energipriserna kan ställa allting på ända över en natt vid sidan av räntor och inflationsläge, så det tror jag är klokt att göra, säger hon.

Till slut en liten framtidsspaning. Om ett år eller två, vad tror du då att den stora snackisen på ESG-området kommer att vara då?
– Det har varit en snackis under många år nu, men jag hoppas att om ett till två år så har vi lite större förståelse för hur vi ska ta oss an biodiversitet och förlusten av biologisk mångfald. Vi pratar om den mycket, som en latent risk. Men har vi lärt oss att prissätta den bättre och också agera på den om två år? Det hoppas jag, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Se hela intervjun med Catharina Belfrage Sahlstrand i Realtid-TV!

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]