Realtid

Han svarade inte på bankens mail – får böta 25 miljoner

Pär Helgosson. Foto: Pressbild
Pär Helgosson. Foto: Pressbild
Realtid.se
Uppdaterad: 10 jan. 2024Publicerad: 10 jan. 2024

Kryptobolaget Goobits tidigare vd Pär Helgosson tvingas betala 25 miljoner kronor till företaget. Det dömer Stockholms tingsrätt, som anser att han agerat vårdslöst genom att inte svara på mejl från SEB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december 2021 blev kryptobörsen Goobit av med sina bankkonton hos SEB.

Avstängningen innebar bland annat att Goobit inte längre kunde erbjuda betalningar med Swish och bankgiro, vilket ledde till att bolaget fick gå ut med en vinstvarning.

Den dåvarande vd:n Pär Helgossons agerande, eller bristen på agerande, hade en avgörande betydelse för bankens beslut. Det framgår i en dom från början av januari, som SvD tagit del av, där Goobit stämt sin tidigare vd på drygt 25 miljoner kronor.

SEB skickar ett par mejl till Pär Helgosson, med början i oktober 2021 med frågor om så kallade KYC- och AML-handlingar. Inget av mailen besvaras med mer än att han lovar att återkomma. Efter ett par veckor kommer beskedet att bolagets tjänster hos SEB avslutas

Bolaget menar att Helgosson varit oaktsam i uppdraget som vd. Goobit begärde därför i sin stämningsansökan att den förre vd:n ska betala drygt 25 miljoner kronor till företaget. Summan har man kommit fram till genom att jämföra bruttovinsten 2021 (35,8 miljoner kronor) med 2022 (10,3 miljoner kronor).

Stockholms tingsrätt har nu kommit fram till samma sak och dömer att Pär Helgosson att betala 25,4 miljoner kronor, samt rättegångskostnader på 126 000 kronor till Goobit. Fallet avgjordes genom tredskodom.

Pär Helgosson var vd för Goobit mellan maj 2020 och november 2021.

Goobit noterades på Stockholmsbörsen i maj 2021. Sedan dess har aktiekursen fallit med 97,4 procent.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]