Realtid

Hållbarhetsprofilen: ”Varenda byrå har fattat att man nu ska klä allt i klimat”

cop26
"I grunden är jag positiv till att företag cashar in genom att ta klimatansvar, men jag vill varna företag från att försöka sig på greenwashing och skaffa sig poäng som de inte förtjänar", säger hållbarhetsprofilen Mattias Goldmann.
Anders Frick
Uppdaterad: 04 nov. 2021Publicerad: 04 nov. 2021

Klimatnyheter från bolagen duggar tätt under COP26, men en del nyheter är fluffiga och ibland substanslösa. Nu ryter hållbarhetsprofilen Mattias Goldmann till och kräver att bolagen blir tydligare mot investerare och media.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatkonferensen COP26 i Glasgow lockar många tittare, bland annat via Realtids direktsändning.

Samtidigt kommer bolagsnyheter om allt från geotermiska tokens till koldioxidutsläpp som kan köpas och grävas ner.

– Varenda PR-byrå har fattat att man nu ska klä allting i klimat, mot media men framförallt mot finansiärer och medarbetare. Utmaningen är att sålla vad som är agnar och vad som är vete, säger Mattias Goldmann till Realtid.

Han var tidigare vd för tankesmedjan Fores och därefter hållbarhetschef på konsultföretaget Sweco, men är sedan slutet av sommaren egenföretagarkonsult inom hållbarhet. Vanligtvis är han på plats på FN:s klimatmöten, men den här gången är han i Thailand och deltar istället på distans. Han noterar att många företag just nu passar på att presentera klimatrelaterade nyheter, men höjer ett varningens finger för både investerare och media.

– I grunden är jag positiv till att företag cashar in genom att ta klimatansvar, men jag vill varna företag från att försöka sig på greenwashing och skaffa sig poäng som de inte förtjänar. Det avslöjas obönhörligen och då faller man hårt. Samtidigt är jag också orolig för motsatsen, greenblushing, det vill säga att företagen oroar sig för att inte ännu vara perfekta och därför inte kommunicerar någonting alls om sina klimatfrämjande insatser. Då blir det svårt att få det tryck i klimatfrågan som vi behöver, säger Mattias Goldmann.

Han menar att det mellan greenwashing och greenblushing finns en position där ansvarsfulla företagare kan profilera sig inom klimat – och samtidigt tjäna pengar på det.

– Finansvärlden och banksektorn vaknade sent, men ställer nu bra krav. Ofta är det bolagens egna medarbetare som ifrågasätter om den egna verksamheten är tillräckligt klimatanpassad, men med hjälp av PR-byråerna så når man ut till den breda allmänheten, säger Mattias Goldmann.

Samtidigt säger han att det är ett tveeggat svärd för bolagen att kommunicera sina klimatnyheter just under FN:s klimatkonferens.

ANNONS

– COP är fullt av medialt attraktiva händelser, med stora aktörer och enorma pengar. Därmed höjs tröskeln för vad media vill skriva om. För den som vill få synlighet bortom lokal- och fackpress och sina egna kanaler i sociala medier kan det vara värt att fokusera på andra tillfällen, säger han.

Hur ska man då skilja agnarna från vetet och veta vad som är värt att uppmärksamma jämfört med det som snarare är påpassliga utspel utan större substans?
– Genom att fråga om initiativet verkligen är nytt för COP eller bara paketerats om, granska om det inte är något av alla de skiften som nu är företagsekonomiskt lönsamma och bör ske oavsett COP. Man behöver också bedöma hur sannolikt det är att helt andra kan få tillgång till de medel och den kunskap som förmedlas samt om det verkligen satsas egna pengar, för först då kan vi se vad som är riktigt bra och värt att lyfta fram, säger han.

Han menar att Rockefeller och Ikea Foundations satsning The Global Energy Alliance for People & Planet klarar av ett sådant test.

–  Här finns 10 miljarder dollar som tydligt går till satsningar långt utanför den egna verksamheten. Också Bill Gates satsning på att ta koldioxid från atmosfären och omvandla till sten är värd att uppmärksamma, för det är en utveckling som behövs men som inte lönar sig på länge. Den skulle inte hända utan ett osjälviskt initiativ som detta, säger Matias Goldmann.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]