Stjärnförfattaren Håkan Nesser frikänns från grovt skattebrott. Även hans medåtalade fru och deras rådgivare frikänns.
Håkan Nesser frikänns: "Domen är klok"
Mest läst i kategorin
Succéförfattaren Håkan Nesser stod åtalad för att ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket, något som han riskerade 2,5 års fängelse för.
Idag kom domen, och såväl Håkan Nesser som sin fru och deras rådgivare frikänns från anklagelserna.
– Tingsrätten har lyssnat till våra invändningar. Domen är klok och helt enligt våra förväntningar, säger Conny Cedermark, advokat på Astra Advokater, till Realtid.
Han har varit offentlig försvarare för Håkan Nesser under processen, samtidigt som Johan Eriksson från Försvarsadvokaterna Stockholm har varit offentlig försvarare för Håkan Nessers fru. Andreas Natt och Dag från advokatfirman Nordia har haft samma roll för rådgivaren.
Uppgifterna kom först fram genom den så kallade Paradisläckan, som visade på omfattande skatteplanering i lågskattelandet Malta. Ett av de cirka 2 000 svenska namn som fanns med i läckan var Håkan Nessers. Skatteverket initierade därför en utredning 2019, som låg till grund för åtalet. Men domen frikänner alltså alla inblandade:
”Vid en samlad bedömning finner tingsrätten inte styrkt att makarna Nesser haft ett direkt uppsåt att begå skattebrott, således sådant uppsåt till att deklarationerna innehållit oriktig uppgift och till ett skatteundandragande. Inte heller finns omständigheter som utvisar att risken för att redovisningsplikt förelåg för aktuella inkomster framstått som betydande för Nessers. Det har inte heller framlagts några omständigheter som talar för att makarna Nessers förhållit sig likgiltiga till om inkomsterna skulle redovisas eller inte”, skriver tingsrätten i sin slutsats.
Anne-Charlotte Boo, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, åtalade Nesser i juni 2022, då hon menar att brottet är grovt, inte bara beloppsmässigt, utan också svårupptäckt sett till den bakomliggande skatteplaneringen som föregått brottet. Hon yrkade ansvar för grovt skattebrott av makarna Nesser och för medhjälp till dessa brott av rådgivaren.
Tingsrätten konstaterar i domen att makarna Nesser har gjort gällande att ”beskattningstidpunkten för utdelningsinkomsten från deras Maltabolag gällande år 2013 enligt den s.k. kontantprincipen rätteligen ska vara 2012 då utdelningen skett det året och makarna då kunnat disponera och förfoga över utdelningen. Med hänsyn härtill har det inte förelegat någon skattskyldighet i Sverige och därför kan ansvar för skattebrott och medhjälp därtill inte ådömas avseende åtalspunkt 1–3.”
Istället konstaterar tingsrätten att händelseförloppet haft sin grund i vårdslöshet från rådgivarens sida, vilket får till följd att makarna Nesser inte kan dömas för uppsåtligt brott, och att åtalet mot dem ska ogillas.
Slutligen anser rätten att yrkandena om skattetillägg, sammanlagt ungefär 1 miljon kronor, inte kan anses stå i rimlig proportion till felaktigheterna, och att makarna Nesser i sin helhet ska befrias från att betala dessa.