Realtid

Hagströmer: De svenska företagen säljs billigt till utlandet

Sven Hagströmer är grundare och största ägare i investmentbolaget Creades.
Sara Johansson
Uppdaterad: 13 maj 2019Publicerad: 13 maj 2019

Finansmannen Sven Hagströmer är märkbart bekymrad över kronans utveckling och Stefan Ingves arbete med inflationen. ”Jag förstår inte hur man kan utarma svenska folket och ta bort allt förändringstryck på företagen”, säger Sven Hagströmer till Realtid. ​​​​​​​

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sven Hagströmer har precis landat i Sverige efter en resa utomlands när Realtid når honom för att tala om den svaga svenska kronan. Sven Hagströmer går snabbt i gång:

– Jag måste ha tagit fel kurs i nationalekonomi. Jag förstår inte detta. Jag förstår inte hur man kan utarma svenska folket och ta bort allt förändringstryck på företagen och dessutom se en hel generation som inte kommer in på bostadsmarknaden och man ska sedan ha en inflation. Man har haft en jävla inflation på tillgångsmarknaden i stället men det var inte det som var meningen.

– De svenska företagen säljs billigt till utlandet. Jag förstår ingenting, säger han vidare.

Sven Hagströmer pekar på att Riksbanken och riksbankschefen Stefan Ingves inte har lyckats med arbetet med inflationen. 

– Inflationen är lite mer komplicerad än detta. Vi har haft deflation i IT-industrin under massor av år. Datorer får 10-20 procent bättre kapacitet för varje år. Det är ingen som säger att man ska vänta till nästa år när man behöver sin dator nu. Andra länder som inte gjort på detta vis har inte fått deflation, det är obegripligt. Man har missat rätt mycket i detta spel, säger han.

Hur tänker du framåt?
– När det är lågkonjunktur säger Riksbanken att vi får ha ännu mer minusräntor. Vi har haft det två tidigare gånger under de senaste hundra åren men då var det krig. Du hör att jag är lite upprörd, säger han till Realtid.

Vilka är vinnarna och förlorarna på den svaga kronan?
– Vinnarna på kort sikt är kapitalmarknaden och det verkar som så att finansminister Magdalena Andersson ska höja kapitalskatterna. Stefan Yngves och Magdalena Andersson verkar jobba väldigt nära varandra, det ska skattas bort det där. 

– Förlorarna är bostadsköparna, en hel generation kommer inte in på bomarknaden eftersom det är för höga priser och dels för att åtgärderna med amorteringarna. Företagen har med den låga fått en björntjänst då förändringstrycket på företagen är väldigt lågt. Ingen investerar nu, man tror inte att det är hållbart. Om man trodde att detta var långsiktigt så skulle man börja investera men det gör man inte.

ANNONS

Hur påverkas dina bolag?
– Avanza Bank påverkas framförallt men även Lindab där vi är största ägare. Det är en bra högkonjunktur där men man vet inte hur länge det håller. 

Han pekar även på världskonjunkturen och menar att världen ser sämre ut nu än vid den tidigare toppen.

Vidtar du några åtgärder för att skydda bolagen?
– Vi har haft en rätt hygglig likviditet. Nu fick vi in Acne-pengarna häromdagen och har fyllt på likviditeten ytterligare. Men vi har ingen brådska att göra oss av med pengarna. Det är handelskrig, oroligheter i världen och Trump. Just nu är jag inte så jättelycklig

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]