18-åringen som bröt sig in i nämndemannen Cecilia Beckroths dator har erkänt.
Hackern har erkänt brott
Mest läst i kategorin
För snart en månad sedan avslöjade Realtid.se att en 18-årig Värmdöbo misstänks för dataintrång, olovlig avlyssning och brytande mot post- och telehemlighet.
Det var den sjunde april som åklagarmyndigheten startade en förundersökning för att reda ut vad som hänt i den tidigare nämndemannen Cecilia Beckroths dator.
Hennes mejlkonversationer och privata bilder som låg på datorn hade lagts ut på Flashback.
I mitten av oktober delgavs 18-åringen. Han erkände i slutet av månaden i förhör med polisen att han placerat en trojan i Beckroths dator, erfar Realtid.se. När hon slog på datorn hemma i sin lägenhet i Stockholm sökte trojanen upp hackerns ip-adress. Då var det fritt fram för 18-åringen att ta del av allt som fanns på datorn. Via trojanen om datorns webbkamera kunde han även avlyssna nämndemannen och hennes barn i lägenheten.
– Även om en person skulle erkänna ett brott så måste erkännandet finna stöd i övrig utredning, vilket betyder att det inte räcker med att erkänna, säger åklagaren Fredrik Karlsson som inte vill avslöja för Realtid.se om hackern har erkänt eller inte.
Skulle bevisen som ni har nu stödja hans erkännande?
– Jag kan inte göra den bedömningen förrän jag har fått in den tekniska bevisningen och bevisningen från målsägnaden. I detta fall har målsägnaden lämnat in en hårddisk och den misstänkta har också lämnat in viss material. Vi ska då jämföra de här materialen om de är från samma källa. Vi har kommit fram till med en teknisk undersökning att en stor del av det materialet som han har lämnat in inte går att kopplas till den här hårddisken.
Med den besviningen kan han alltså inte dömas?
– Det är det som jag måste ta ställning till när målsäganden har hörts slutligen om detta.
Med tanke på att materialet inte går att kopplas till hårddisken, tror ni att det kan finnas någon uppdragsgivare till hackern?
– På det material som jag har sett så kan jag inte se att det finns någon annan som ska vara misstänkt i det här ärendet.
Vilka straff har han att vänta om han fälls?
– Vad blev påföljden när de hackade folkpartiets hemsida? Det blev villkorlig dom och böter för anstiftan. När man får villkorlig dom så menar man att straffvärdet var på fängelsenivå. Beroende på hur omfattande och hur stort intrånget är så får man bedöma om det ska ligga på fängelsenivå eller bötesnivå. Han var under 18 år när brottet påstås ha begåtts, säger åklagaren.
Är detta mål större eller mindre intrånget i folkpartiets intranät?
– På det utredningsmaterialet jag har sett hittills utan att få det bekräftat från målsäganden så ser det ut att vara ett mindre brott.
Gärningsbeskrivningen tar även upp olovlig avlyssning?
– Det finns vissa indikationer på detta men det är inte styrkt ännu.
Realtid.se når nämndemannen Cecilia Beckroth.
Vad säger du om att han har erkänt?
– De uppgifterna bekräftar ju bara det som jag har sagt hela tiden, säger hon.
Realtid.se kontaktade även Cecilia Beckroths advokat Per E Samuelson. Vid lunchtid på torsdagen hade han ännu inte fått tagit del av förundersökningen och ville därför inte uttala sig om den.
Hur allvarliga är brotten?
– Mycket. De delgivna brottsmisstankarna är ytterst grova exempel på intrång i privatlivet men det är för tidigt att säga vad de innehåller eftersom jag inte fått papprena än.
Tror du att det kan finnas någon uppdragsgivare till den 18-årige hackern?
– Det är för tidigt för mig att svara på eftersom jag inte har sett materalet. Nästa uppgift för mig och min klient är att gå igenom och analysera det här.
Den 18-årige hackerns advokat Per Durling vill inte svara på några frågor förrän förundersökningen är offentlig och hänvisar till förundersökningsledaren.
Beslut om åtal kommer i slutet av november.