Gruvveteranen: Kinas litiumdominans måste brytas

Taggar i artikeln

Kina Litium
Gruvveteranen: Kinas litiumdominans måste brytasGruvveteranen: Kinas litiumdominans måste brytas
Kinesiska gruvbolag som hanterar litium verkar i många länder, bland annat i Zimbabwe. (Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Kinas grepp om litium riskerar att kväva västvärldens tillgång till den kritiska metallen. Utan kraftfullt stöd kommer väst inte att kunna bryta sitt farliga beroende, menar gruvexpert.

Joakim K E Johansson

Kanadensaren Ken Brinsden, även känd som litiumlegenden, har en varning:

Gruvindustrin i västvärlden måste få mer stöd om man vill minska Kinas dominerande grepp om försörjningskedjan av metallen litium.

Brinsden, tidigare vd för Pilbara Minerals och nu chef för Patriot Battery Metals, betonar att utan en aktiv insats från västvärlden kommer beroendet av Kina inte att minska.

Annons

Kina processar över 60 procent av världens litium, vilket innebär att landet har ett starkt inflytande på prisbilden. Detta kan påverka västerländska aktörers investeringar negativt, skriver Nikkei Asia.

Stor gruva stängs

Litiumpriserna har fallit kraftigt med över 80 procent sedan toppen 2022, vilket har pressat marginaler och lett till att flera aktörer har skjutit upp sina projekt.

Ett exempel är Arcadium, världens tredje största litiumproducent, som nyligen meddelade att deras gruva Mt. Cattlin i västra Australien kommer att stängas tillfälligt på grund av de låga priserna.

Annons

Trots att Australien är världens största litiumproducent exporteras nästan allt till Kina för bearbetning.

Västvärldens försök att stärka sina egna leveranskedjor genom åtgärder som skatteincitament och subventioner är en bra början, men Brinsden menar att mer behövs.

Sänker marknadspriserna

Han föreslår bland annat att regeringar bör överväga att införa ett system där de köper produkter för att sätta ett golv för priserna. Detta skulle kunna säkra framtida gruvutveckling, vilket är nödvändigt om väst vill minska sitt beroende av Kina.

Annons

”Om Kina försöker undertrycka västerländska investeringar genom att sänka marknadspriserna, måste vi svara genom att fastställa ett pris som stimulerar gruvutveckling”, säger Brinsden till Nikkei Asia.

Trots de utmaningar som råder tror Brinsden att efterfrågan snart kommer att öka igen. Detta delvis tack vare Kinas satsningar på batteriproduktion, vilket kommer att driva upp det globala behovet av råmaterial.

Läs även:
Flera lithiumgruvor på gång i Europa för att minska beroendet från Kina. Realtid
USA:s energiminister oroad över Kinas dominans inom kritiska mineraler. Realtid

Annons