Gröna obligationer gör ingen skillnad för klimatet. Enligt en ny rapport leder pengarna inte till nya klimatåtgärder – trots biljoninvesteringar.
Gröna obligationer driver få nya klimatprojekt
Trots att den globala marknaden för gröna obligationer har vuxit till över 3 biljoner dollar, motsvarande 31 biljoner svenska kronor, misslyckas nästan alla gröna obligationer som utfärdas i USA med att driva fram nya fungerande klimatåtgärder.
Enligt en studie från National Bureau of Economic Research används endast 2 procent av medlen från dessa obligationer till att finansiera genuint unika gröna projekt.
Resten används för att betala av eller omstrukturera befintliga skulder, eller för att utöka redan påbörjade satsningar, uppger Bloomberg.
Läs mer: Är techjättarnas klimatmål bara en illusion? Realtid
Klimatnyttan uteblir
Forskarna bakom studien, Pauline Lam och Jeffrey Wurgler, analyserade gröna obligationer utfärdade av både företag och kommuner mellan 2013 och 2022.
”Den gröna obligationsmarknaden fungerar till stor del som ett finansiellt verktyg utan att generera någon verklig klimatpåverkan”, skriver de i rapporten.
Även om användning av medel för omfinansiering inte nödvändigtvis är problematisk, ifrågasätter vissa experter hur effektivt gröna obligationer är för att driva klimatinnovation.
Standardmetod
Nneka Chike-Obi från Sustainable Fitch påpekar att omfinansiering ofta är en standardmetod i branscher som fastigheter, där även gröna obligationer används för projekt som redan uppfyller de nödvändiga gröna kriterierna.
Samtidigt menar Ulf Erlandsson, vd för Anthropocene Fixed Income Institute, att studien är missvisande. Han hävdar att gröna obligationer faktiskt gör det billigare för företag att finansiera gröna projekt, vilket kan leda till fler hållbara investeringar på sikt.
Missa inte: Hållbarhet viktigt för bolagen – få vidtar åtgärder. Realtid
Marknaden växer
Även andra experter hävdar att gröna obligationer fortfarande spelar en viktig roll. Enligt S&P Global är det sällsynt med så kallad ”greenwashing”, eftersom gröna obligationer fortfarande driver fram finansiering till hållbara projekt.
Dock är transparens och rapportering av klimatpåverkan ett stort problem, vilket försvårar för investerare att bedöma den verkliga effekten, skriver bland andra World Economic Forum.
Men trots kritiken växer marknaden för gröna obligationer.
I USA ökade volymerna med 11 procent under de första åtta månaderna i år, jämfört med samma period 2023. Men allt fler investerare och forskare efterlyser nu strängare krav för att säkerställa att dessa obligationer verkligen bidrar till nya klimatinitiativ.
Läs även: Klimatpremien utökas: ”Sänker trösklarna”. Realtid