Banken aviserade i våras planer på en egen tradingplattform för bitcoin. Men nu varnar istället dess strategigrupp för kryptovalutan, rapporterar Business Insider. Samtidigt visar en analys från Wall Street Journal att kryptomarknaden ofta manipuleras.
Goldman sågar bitcoin: "Fått oförtjänt mycket uppmärksamhet"
Mest läst i kategorin
I en färsk framtidsblickande rapport spår Goldmans strategigrupp fortsatta kursras för bitcoin. Nedgången väntas överstiga det 45 procentiga fall som drabbat kryptovalutan de senaste sju månaderna.
”Vi väntar oss en fortsatt nedgång, då kryptovalutor inte uppfyller klassiska valutors roll: De är varken ett utbytesmedel eller lämpliga mätenheter och inte heller en reell värdetillgång”, skriver gruppen.
Goldmans analytiker tror dock inte att en fortsatt nedgång i bitcoin får någon påtagligt negativ inverkan på breda finanstillgångar globalt, då kryptovalutor bara stod för 0,3 procent av världens BNP i mitten av året.
”Vi uppfattar att fått mycket mer uppmärksamhet i traditionella och sociala medier än vad de förtjänat”, skriver gruppen.
Det var i maj som Goldman offentliggjorde sina planer på att lansera en egen plattform och marknadsplats för bitcoin-handel. Men i dagsläget är de planerna lagda på is av rapporten att döma.
Samtidigt visar en ny analys från Wall Street Journal att kryptovalutamarknaden regelmässigt manipuleras av ett antal dominerande handlare på några av de stora handelsplatserna. Detta ska enligt analysen ha orsakat förluster på hundratals miljoner dollar för andra mindre handlare.
Den amerikanska tidningen har gått igenom mängder med handelsdata och kommunikation mellan handlare och ringat in 175 fall av så kallad ”pump and dump” som i sin tur inkluderar 121 olika kryptovalutatyper.
”Pump and ”dump” är även vanligt förekommande i aktievärlden och innebär att vissa handlare, helt enkelt, snackar upp priset på tillgångsslag genom rena lögner eller marknadsöverdrifter. Detta sker vanligen i chattforum. Ett exempel i kryptovärlden är ”Big Pump Signal”, ett forum på den ryska meddelande appen Telegram.
Efter att en kryptokurs ”snackats upp” så tar ”uppsnackarna” hem vinsten när kursen stiger. Förlorare är de som börjar handla i senare skeden på felaktiga eller överdrivna uppgifter.
– Kryptobörser är oreglerade marknader. Så även om den typen av marknadsmanipulation är förbjuden på till exemepl New York-börsen kan den fortgå ostraffat , säger Ben Yates, kryptokunnig advokat på den amerikanska byrån RPC.
Wall Street Journal har lyckats att hitta 63 grupper som helt öppet marknadsför olika ”pump- och-dump”-metoder. Generellt är det mindre kryptovalutor som sådana upplägg riktar in sig på, till exempel Pesetacoin, Stealth och Agrello.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.