…kaffekungen från Värmland som har storslagna planer för sin drottning. Coffee Queen heter bolaget och blickarna riktas österut. I en intervju med Realtid.se berättar han om sin väg till framgång.
Georg Möller

Mest läst i kategorin
Georg grundade sitt första företag som 21-åring i Stockholm 1973. Möllers Agenturer hette bolaget som skulle leverera kaffemaskiner till kontor.
– Det var en marknad som låg vidöppen. Inga andra som hade börjat då. I dag finns ungefär 60 aktörer på marknaden.
Bildandet av bolaget skedde tio dagar efter att hans äldste son föddes, något som gjorde hans svärmor förtvivlad.
– Nybildad familj och inga pengar, hon trodde nog inte jag var riktigt klok, berättar Georg Möller.
Men svärmor behövde inte oroa sig länge. Affärerna tog fart och Georg sålde kaffemaskiner till stora kontor som till exempel IBM. Maskinerna köpte han från USA. Allt såg ut att vara frid och fröjd till dess att dollarn steg i början på 80-talet. Samtidigt började flera europeiska tillverkare göra allt bättre maskiner.
– Då fick jag idén att börja göra egna maskiner och jag bildade företaget Coffee Queen. Vi kastade oss in på marknaden med buller och brak. Budskapet löd – flytta på er, här kommer vi!
Det gick ju bra till dess att maskinerna började brinna och falla ihop. Katastrofen var ett faktum. 1986 kom räddningen tack vare en kaffemaskinstillverkare i Charlottenberg i Värmland vid namn EDEA, som Georg köpte. Bolaget gick uselt, men hade rykte om sig att hålla hög kvalitet.
– Själv hade jag rykte om mig att hålla allt annat än bra kvalité. Så vi tog våra halvdåliga påsar och slog oss ihop. Och resultat blev lyckat.
På så vis flyttade storstadsbon Georg Möller från Stockholms innerstad till Charlottenberg och de värmländska skogarna. En flytt som han inte ångrar, även om han nog aldrig kommer att känna sig som värmlänning.
– Det enda jag saknar med Stockholm är att jag inte får se mina söner lika ofta. De är så upptagna också så de har inte tid att komma och träffa farsan.
Företaget flyttade visserligen efter ett tag, men höll sig trots allt kvar i Värmland. Arvika blev den nya hemorten. Det första bolaget, Möllers Agenturer såldes av och heter i dag Selecta.
Nackdelen med att ha fabrik i Värmland långt ifrån marknaden vägs upp av ett något bättre kostnadsläge, men framför allt av lojala medarbetare, anser Georg.
– Någon personalomsättning är det inte att tala om. Det beror nog mycket på att vi har en så pass platt organisation. Vi sliter, skrattar och gråter ihop. Jag har sett hur det fungerar i en del andra företag där somliga tror att de är förmer än andra, sånt är det värsta jag vet.
För att undvika en ”vi och dom”-atmosfär har Georg låtit placerat kontoret nere på fabriksgolvet.
Att företaget har blivit en viktig arbetsgivare på orten är något som Georg stolt berättar om. När företaget flyttade från Charlottenberg till Arvika fick de in över 400 arbetsansökningar utan att ens ha utannonserat någon plats. Bolaget figurerar ständigt i de lokala medierna och kan stoltsera med ett flertal utmärkelser som till exempel ”Entrepreneur of the year”.
– Visst möts man av respekt, och det är både roligt och praktiskt. Jag har till exempel aldrig behövt visa legitimation på banken.
Bolaget har i dag 65 anställda och omsatte 2004 102 miljoner kronor. Men Georg är inte nöjd med det. Företaget planerar en aggressiv utlandssatsning. Inom tio år hoppas George omsätta 1 miljard.
– Det låter kaxigt, jag vet, men det händer grejer som jag inte kan berätta för dig. Jag kan säga så mycket som att det finns planer på att etablera en fabrik i Kina som ska tillverka maskiner för den asiatiska marknaden.
– Det är ju nämligen så att det du betalar för 1 timmes arbete i Sverige får du 30 timmars arbete i Kina. ”If you can´t beat them, join them”.