Den ryska staten har lagt ett bud på ytterligare aktier i energijätten Gazprom. Går affären igenom innebär det att de restriktioner som nu gäller för utländskt ägande försvinner. "Det här är bara startskottet för en större omvärdering av Gazprom", säger Robert Eriksson på Vostok Nafta, vars portfölj till 90 procent består av aktier i Gazprom, till Realtid.se.
Gazprom öppnas för utlänningar
Mest läst i kategorin
Budet från den ryska staten på 10,7 procent av aktierna ligger på 7,15 miljarder dollar, cirka 50 miljarder kronor. Priset är dock lägre än vad investmentbanker som Morgan Stanley och Dresdner Kleinwort Wasserstein värderat andelen till. De har istället värderat de 10,7 procenten till mellan 8,3 och 11,5 miljarder dollar.
Genom att köpa de 10,7 procenten får staten över 50 procent och tar därmed kontroll över bolaget.
Detta innebär att Putin och hans regering vågar släppa på restriktionerna som gäller för utländskt ägande i Gazprom.
Idag finns två aktieslag, bundna lokala aktier som bara får handlas i Ryssland av ryska medborgare eller ryska juridiska personer, och dyrare utländska depåbevis. Om affären går igenom kommer det i framtiden bara att finnas ett aktieslag som får handlas av alla. Hur konverteringen av depåbevisen till aktier kommar att ske ska troligtvis presenteras under ordinare bolagstämma fredag den 24 juni.
– Det här kommer att innebära en dramatisk indexeffekt. Idag utgör Gazprom bara 5,8 procent av MSCI Ryssland. Efter affären, och på sikt, kommer bolaget att få en större vikt och utgöra mellan 25 och 40 procent av indexet. Ännu mer dramatisk effekt kommer det här att få på MSCI index för emerging markets. Där kommer Gazprom att bli nummer två, näst efter Samsung, säger Robert Eriksson, ansvarig för Investor Relations på Vostok Nafta.
– Vi har väntat på den här affären och tror att det finns förutsättningar för att företaget på sikt kan komma att värderas till 200 miljarder dollar istället för 70 miljarder dollar. Det är av det skälet vi har köpt på oss 1,3 procent av Gazprom. Vi är för närvarande fjärde största ägare.
Affären kommer inte helt oväntat för aktiemarknaden och Robert Eriksson förklarar Vostok Naftas framgång på börsen sedan årsskiftet med att affären redan diskonterats i aktiepriset. Vostok Naftas aktie, som är noterad på Attract 40, har gått upp med över 20 procent den senaste månaden. Idag gick aktien upp med 1,50 kronor till 144 kronor.
Den ryska regeringen hade tidigare planerat att öka sitt innehav i Gazprom genom en fusion mellan bolaget och det statliga oljebolaget Rosneft. Fusionsplanerna sprack dock under våren eftersom parterna inte kunde komma överens om villkoren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.