Realtid

"Företagare, ta ansvar och bli mer AI-kunniga"

"Företagare, ta ansvar och bli mer AI-kunniga"
Ansvarsfull AI-användning kräver en robust datastyrning och integritetsskyddande teknik bland företagen, menar Jennifer Belissent, Principal Data Strategist på Snowflake. (Foto: Michael Dwyer/AP/Snowflake)
Realtid Debatt
Realtid Debatt
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

I takt med att AI blir allt mer integrerad i vardagen och näringslivet växer behovet av reglering och ansvarsfull hantering. Precis som vi har trafikregler för att minska olyckor på vägarna, behöver vi riktlinjer för att säkerställa en trygg och hållbar AI-utveckling – från energiförbrukning till datakvalitet och internationella samarbeten. Det skriver Jennifer Belissent, Principal Data Strategist på cloudbolaget Snowflake.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Föreställ dig att köra en bil utan några trafikregler. Skrämmande, eller hur? Ju fler bilar på vägen, desto större är risken för kollision eller trafikstockning. På samma sätt som vi har regler för att skydda människor i trafiken behöver vi också riktlinjer för att hantera AI. Särskilt eftersom användningen bland konsumenter, företag och myndigheter växer snabbt.

Detsamma gäller miljöpåverkan. Medvetenheten om bilens miljöpåverkan har med tiden ökat och åtgärder har vidtagits för att minska den – samma sak gäller för AI. Vi behöver energisnålare lösningar.

Läs mer: Jakten på AI:s verkliga fördelar: ”Enormt”. Realtid

Hittills har diskussionen om tekniken ofta fokuserat på stora, existentiella frågor som när AI blir mer intelligent än människor, eller om tekniken kommer att ersätta oss. Denna debatt känns föråldrad – ersättningsbussen har redan gått. AI-assistenter och agenter tar nu över många funktioner, från att skriva meddelanden till att fatta beslut i praktiskt taget alla aspekter av våra liv, vare sig vi inser det eller inte.

Lyckligtvis har diskussionen blivit mer praktisk nu när framtiden redan är här. Istället för att förbjuda tekniken talar vi om att skapa riktlinjer för att hantera risker och implementera mekanismer för utbildning och tillsyn. Kopplar man detta till bilanalogin handlar det om trafikregler, säkerhetsbälten och körkortskrav. Förespråkare för ansvarsfull AI vill inte förbjuda tekniken, utan snarare skapa skyddsräcken för att säkerställa en ansvarsfull användning som minimerar riskerna.

Rätt regler på plats

Trots all uppståndelse och oro är inte allt nattsvart när det gäller AI. Tekniken har redan förbättrat processer och produktiviteten inom många sektorer, från upptäckt av bröstcancer till minskning av avfall. För att hantera de mer negativa effekterna har organisationer världen över publicerat riktlinjer och regeringar inför lagar som EU:s AI Act.

Teknikleverantörer utvecklar dessutom verktyg för att öka transparensen och förklarbarheten i AI. Dessa åtgärder är ett viktigt första steg, inte bara för att identifiera och korrigera risker, utan också för att utbilda användare och göra utvecklare mer medvetna om teknikens påverkan.

ANNONS

Missa inte: Vartannat bedrägeri mot svenskar använder AI-teknik. News55

En annan positiv utveckling är det internationella samarbetet. Det finns olika sätt att se på AI; en striktare kontroll av tekniken i Kina, ett mer självreglerande upplägg i USA och i EU har man infört riskbaserade riktlinjer som en kompromiss. Dessutom visar Bletchley-överenskommelsen – ett avtal som betonar behovet av internationell forskning och samarbete för att hantera AI:s potentiella risker, och säkerställa att tekniken utvecklas på ett säkert sätt – på ett gemensamt erkännande av riskerna och ett ökat intresse för att främja medvetenhet och säkerhet.

Överenskommelsen skrevs under i Storbritannien under AI Safety Summit för ett år sedan, av några av världens största ekonomier, däribland Storbritannien, EU, USA och Kina.

Läs mer: Kina använder Metas AI för krig och militära syften. Realtid

ANNONS

En robust datagrund

Som vi alla vet finns det ingen AI-strategi utan en datastrategi – eller snarare, utan data. Ju mer diversifierade data som används för att driva modeller, desto bättre. Detta minskar också risken för felaktiga resultat eller så kallade ”hallucinationer”. En modell hittar sällan på avsiktligt felaktiga svar, men om den är tränad på lågkvalitativa data kan resultaten bli både felaktiga och osammanhängande.

Ett exempel som fått stor uppmärksamhet i sociala medier är incidenten där ett AI-verktyg föreslog att en nyfiken hemmakock skulle tillsätta lim i pizzasåsen för att förhindra att osten halkar av. För företag, där insatserna är högre än för hemmakocken, är diversifierade, relevanta och högkvalitativa data en absolut nödvändighet.

Läs mer: Bottenbetyg för bankernas AI-lösningar. News55

ANNONS

Ironiskt nog – och lyckligtvis på ett positivt sätt – kan tekniken nu hjälpa till att lösa problem med datakvaliteten. Modellerna kan upptäcka avvikelser, proaktivt åtgärda datafel vid inmatning, lösa inkonsekvenser och skapa syntetiska data. Tekniken kan också bidra till datasäkerheten genom att identifiera sårbarheter.

Detta betyder inte att företagsledare kan slå sig till ro. Ansvarsfull användning av data och AI kräver en robust datastyrning och integritetsskyddande teknik.

Mot en hållbar AI-framtid

Detta leder oss till en annan viktig fråga kring AI: hållbarhet. Tekniken förväntas spela en stor roll i flera klimatfrågor, från att optimera användningen av fossila bränslen till att driva övergången till förnybar energi. Men tekniken är också mycket energikrävande. Studier visar att ChatGPT använder över en halv miljon kilowattimmar elektricitet per dag – motsvarande elförbrukningen för nästan 180 000 hushåll.

Läs mer: Svenska AI-bolagets investeringsrunda drar in multum. Realtid

Därför är det hög tid att hitta en balans i AI-användningen och förstå när tekniken ska användas för att effektivisera arbetet, och var det finns potential att få avkastning på sina investeringar – men också när den inte ska användas.

Man måste alltså även veta när tekniken inte är nödvändig och inte kommer att tillföra nytt värde till organisationen, så man inte gör onödiga investeringar eller förbrukar mer energi än nödvändigt i samband med organisationens AI-satsningar.

En säkrare AI-framtid börjar nu

ANNONS

Något som är avgörande för att minska de potentiella riskerna med AI, är att främja en öppen dialog som ger den transparens som behövs för att vi ska kunna göra de framsteg som behövs. Det globala samarbetet som vi kan se i dag är ett mycket positivt tecken.

Att bygga upp en medvetenhet inom företag – på alla nivåer – är avgörande för att säkra en ljusare AI-framtid. Event som AI Safety Summit i Storbritanien, där Bletchley-överenskommelsen signerades, pekar på att framtiden ser ljus ut när det gäller att främja ett globalt samarbete för AI-säkerhet.

Läs mer: Superanvändarna som maxar AI på jobbet. Realtid

Vi samlar ständigt på oss ny kunskap och erfarenhet som hjälper oss att definiera kraven för framtidens data- och AI-plattformar. Dessa krav kommer att omfatta datamångfald, säkerhet, styrning och hållbarhet.

Men den verkliga nyckeln till en säkrare AI-framtid ligger i att skapa en djupare förståelse för teknikens potential – både på gott och ont. Den förståelsen kommer också att växa genom en bredare AI- och datakunskap i hela samhället.

Jennifer Belissent
Principal Data Strategist på cloudbolaget Snowflake

Läs mer: Människa vs maskin: AI gör en tredjedel av Googles jobb. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]