Realtid

”Går fonden dåligt är man väldigt utsatt som förvaltare”

"Det här yrket är lite av ett kall", säger Henrik Didner.
"Det här yrket är lite av ett kall", säger Henrik Didner. Foto: Margaret von Platen
admin
admin
Uppdaterad: 26 mars 2019Publicerad: 26 mars 2019

Uppsalabaserade fondförvaltaren Didner & Gerge svek spararnas förtroende förra året och nu har utflödena tagit fart. Grundaren Henrik Didner berättar för Realtid om strategin för att vända utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Didner & Gerge har haft ett otroligt bra rykte som fondförvaltare genom åren. Men förra året ser de flesta som en katastrof. Aktiefonden som helt enkelt heter Aktiefond backade 16,3 procent, vilket drabbade hundratusentals sparare.

Hur ska ni göra för att komma igen?

– Det finns inga ”quick fixes”. Vi måste jobba med våra innehav och titta på det är som vi har missat. 

–  Generellt är vi lite försiktiga, men det är inget vi ångrar. Vi har kanske varit lite mindre nyfikna på high tech-bolag, IT-bolag, biotech-bolag och liknande. Den typen av bolag har gått väldigt bra på senare år, inte bara några enstaka utan hela sektorn. Det gör att 2018 har bidragit till vår nackdel. 

– Men vi vill förstå bolagen vi investerar i. Vi måste ha åtminstone ett hum om vad bolagen gör. Därför har vi valt mer traditionella sektorer.

I vår intervju med dig från i vintras sade du att ni fortfarande tror på bankaktier?

– Med facit i hand har vi kanske haft för mycket i en enskild bransch, nämligen banker. Har man det ska man vara lite undrande, då måste man verkligen ha på fötterna. 

– Men generellt tror vi fortfarande på banker. Det finns några undantag, som vid fastighetskraschen i början av 90-talet, annars är normalt bankerna i samklang med ekonomin i stort och går normalt lite bättre än tillväxten i ekonomin.

ANNONS

– Nu har vi tyvärr haft för mycket Danske Bank. Vi underskattade de problem de har haft med penningtvätt.

Ja, nu har det ju också framkommit en hel del problem kring penningtvätt även när det gäller Swedbank. Hur ser du på det?

– Penningtvätt kommer alltid att förekomma, och de kriminella blir alltmer påhittiga. Men svenska banker står sig relativt bra i ett internationellt snitt. Normalt är det bra företag.

Utmaningen från fintechbolagen då? Kan inte det påverka banksektorn på sikt?

– Jo, men det har inte tagit så mycket av bankernas intäkter ännu. Att bygga upp en fullskalig bankverksamhet med bolån och så vidare kräver volym och system. Då behöver du en hyfsad marginal.

Hur ska ni ändra styrningen av er fondförvaltning för att inte hamna i den här situationen igen?

– Det här med Danske Bank hoppas jag är en engångshändelse. 2006 var vi också sämre än index, 7–8 procent sämre. Det kan man kosta på sig ett enskilt år. Om man räknar bort Danske Bank var 2018 på ungefär samma nivå som 2006, det sämsta år som Adam och jag hade relativt index.

Så du menar att ni egentligen inte behöver göra några förändringar?

ANNONS

– Nej, inte om förvaltarna fortsätter att göra sitt grundjobb, med en rimlig riskspridning, har bra koll på företagsledningarna, följer vad som händer i bolagen ordentligt. Då ska man över tiden gå bättre än index.

– Man ska inte krångla till det, inte titta för mycket på makro och hur börsen rör sig.

Nu har ni gått ut med att en enskild förvaltare ska ta en paus. Det gäller Adam Nyström som sedan årsskiftet 2013/2014 har förvaltat Didner & Gerge Aktiefond tillsammans med Gustaf Setterblad.

– Vi har hela tiden haft modellen med två förvaltare per fond. Vi tror att det är bra. Då kan man diskutera tolkningar med varandra, vilket är väldigt effektivt. Gustav och Adam har skött fonden bra. Men sedan fick Adam problem med familjen. I november-december började vi fundera på en ersättare i fonden. Vi har intervjuat några externa, men ska välja Carl Bertilsson, som idag förvaltar vår USA-fond. Han är i 35-årsåldern och en riktig A-kille.

I en intervju med DI från igår säger du: ”Generellt kan man väl säga att driva en aktiefond av den här storleken är något man måste leva med och tänka på dygnet runt. Adam har varit på jobbet, men inte på heltid. Det blev liksom värre mot slutet på året samtidigt som utmaningarna växte. ”

Kan du förklara mer hur ni tänker?

– Adam var föräldraledig lite på våren 2018 och sedan lite mer på hösten, men han var inte helt borta. Nu kommer han att vara borta även större delen av 2019.

Hur ser ni på att kombinera arbete med familjeliv?

ANNONS

– Det finns ju lag på att man måste vara föräldraledig. Vi har inga problem med det.

– Men det här yrket är lite av ett kall. Då går man hela tiden och tänker på det. 

Ställer ni samma krav på alla som är föräldralediga?

– Ja, när man är aktieintresserad är det på det sättet. Det är inte så att vi ställer några särskilda krav, men jag tror inte att man kan låta bli. Det är som en hobby, eller en livsstil kanske. Jag tror säkert att det är på samma sätt om man är framgångsrik inom många andra professionella yrken.

Ni har ju två förvaltare, har inte den andra förvaltaren här samma ansvar?

– I det här fallet har samarbetet varit en förädlande faktor, som nu fått stryka på foten. Det är ett litet minus, visst. Går fonden lite dåligt är man väldigt utsatt som förvaltare. Det är väldigt tungt att vara sämre än index.

Har Adam Nyström en framtid hos er?

– Han kommer inte tillbaka till Aktiefonden. Men det är en allmänt duktig kille, så vi hoppas på att han kan fortsätta med fondförvaltning längre fram.

ANNONS

Även Didner & Gerges övriga fonder underpresterade index under 2018. Hur har det dåliga 2018 påverkat er? Hur stora utflöden har ni?

– Visst är det några kronor. Skulle det fortsätta det så här några år så vore det inte bra. Är vi bättre än index är kunderna glada, annars blir det utflöden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]