Realtid

"Vi blir tillgänglig för en större marknad"

Anders Danielsson, Fundedbyme, gräsrotsfinansiering
"Det här kommer också att ha stor betydelse för entreprenören som inte har det nätverk som krävs för att hitta finansiering. Men även för vanliga sparare, som söker alternativ för att sprida riskerna", säger Anders Danielsson.
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 juni 2021Publicerad: 07 juni 2021

Finansdepartementet föreslår en ny lag med kompletterande bestämmelser till EU-förordningen när det gäller gräsrotsfinansiering.  "Det här blir ett viktigt steg för växande bolag, säger Anders Danielsson, vd för Fundedbyme."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s förordning om gräsrotsfinansiering syftar till att främja gränsöverskridande finansiering av företag genom gräsrotsfinansieringstjänster. Den fastställer enhetliga krav för tillhandahållande av gräsrotsfinansieringstjänster, för organisation, auktorisation och tillsyn av leverantörer av sådana tjänster, för drift av plattformar för gräsrotsfinansiering och för öppenhet och marknadsföringskommunikation avseende tjänsterna. Förordningen ska tillämpas från och med den 10 november 2021 och förutsätter vissa lagstiftningsåtgärder.

Gräsrotsfinansiering kan beskrivas som en metod för att finansiera projekt, där mindre belopp samlas in från ett större antal personer.

– Det här kommer också att ha stor betydelse för entreprenören som inte har det nätverk som krävs för att hitta finansiering. Men även för vanliga sparare, som får möjlighet att hitta framtidens guldkorn i ett tidigt skede och som söker alternativ för att sprida sina risker, säger Anders Danielsson.

Att gräsrotsfinansieringen blir reglerad är en stor fördel, enligt Anders Danielsson.

Vad kommer den här regleringen att betyda för Fundedbyme?
– Vi blir tillgänlig för en större marknad. Fundedbyme blir en naturlig del på finansmarknaden, på ett helt annat sätt än i dag.

De lagda förslagen ger ett bättre skydd för svenska småsparare som investerar via gräsrotsplattformarna, i synnerhet genom kravet att ge investerarna “tydlig och relevant information om de risker som är förknippade med en investering” samt kravet för investerarna att visa att de förstår riskerna med investeringen. 

För att bekosta Finansinspektionens verksamhet enligt denna lag ska de företag som står under inspektionens tillsyn betala årliga avgifter.

Finansinspektionen får också ta ut avgifter för prövning av ansökningar och underrättelser enligt EU-förordningen.

ANNONS

I lagen utses Finansinspektionen till behörig myndighet. Lagen innehåller dessutom bestämmelser om bland annat:

  • Finansinspektionens utrednings- och tillsynsbefogenheter
  • Ingripanden och sanktioner vid överträdelser av förordningen
  • Tystnadsplikt
  • Skadestånd vid brister i investeringsfaktablad
  • Avgifter för Finansinspektionens verksamhet enligt förordningen.

I propositionen föreslås även ändringar i ett antal andra lagar. Bland annat ändras lagen om värdepappersmarknaden för att genomföra en ändring i direktivet om marknader för finansiella instrument och lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism så att den gäller för leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 10 november 2021.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]