Realtid

Freer och Ljungman stäms på 2 miljarder

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 27 nov. 2009Publicerad: 27 nov. 2009

UPPDATERAD Med hjälp av amerikansk antimaffialagstiftning stämmer två före detta affärspartners svenskarna Carl Freer, Mikael Ljungman och "Tjock-Steffe" samt 31 till i det som beskrivs som ett kriminellt nätverk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det avslöjar danska tidningen Børsen.

Om en vecka räknar danska åklagaren att kunna väcka åtal mot Mikael Ljungman, som sitter häktad i Danmark. Det gäller hans delaktighet i Stein Baggers miljardsvindel i IT Factory, där Bagger och Ljungman lyckades med att komma undan med 364 miljoner kronor.

I juni i år fälldes Stein
Bagger och dömdes till sju års fängelse. Mikael Ljungman riskerar ett lika långt fängelsestraff. Misstankarna från de danska utredarna är att Mikael Ljungman även lurade Stein Bagger och är den som har gömt undan större delen av de försvunna 364 miljonerna.

Danska ekobrottsmyndigheten och konkursförvaltaren Boris Frederiksen har under hösten samarbetat med amerikansk polis.

I den amerikanska stämningen mot Carl Freer och Mikael Ljungman hävdas att miljoner från IT Factory slussats via Mikael Ljungmans och Carl Freers hemliga bolag i skatteparadis in i Getfugu, där Freer är huvudägare.

I stämningen står det:

”Carl Freer är en dömd förbrytare och en korrupt person, som upprepade gånger tillsammans med andra har smidit planer hur de skulle kunna ta över bolag, däribland flera börsnoterade, som de har utnyttjat för sina egna glupska och otillständiga syften. Freer och hans hantlangare har utnyttjat sina positioner i olika bolag till att länsa bolagen, till bedrägerier och att blåsa fordringsägare, allt för att på olagliga sätt försöka berika sig själva.”

Bakom stämningen står två före detta partners till Carl Freer, britterna David Warnock och Simon Davies, skriver tidningen Børsen. Warnock var med i Gizmondo men det var i äventyret Xero Mobile, som följde efter Gizmondo, som det skar sig.

ANNONS

– Xero Mobile hade två förmögna investerare i Simon Davis och David Warnock, två mäklare. Och Joe Marten fanns med förstås, sa Carl Freer i en intervju i Realtid.se i november 2007.

Dock är Joe Marten inte part i stämningen. Joe Marten var en av de personer som kom in i Gizmondo tillsammans med Tjock-Steffe, Peter Uf och Johan Enander från Uppsalamaffian.

Efter Xero Mobile gick Carl Freer sin egen väg och startade Blowfish Works och Media Power. Warnock och Davies gjorde inkråmsaffärer med Xero Mobile och Advanced Mobile Communications Inc (AdMoComm).

Om det är fler som backar upp David Warnock och Simon Davies i stämningen framgår inte.

Carl Freer, Mikael Ljungman och Stefan Eriksson, mer känd som Tjock-Steffe, samt 31 personer och bolag stäms på drygt 2 miljarder kronor.

De anklagas för penningtvätt, kursmanipulation, bedrägerier, kontraktsbrott och brister i kontroll.

Bedrägerianklagelserna omfattar åren 2001 till dags dato.

Bolagen som står i skottlinjen är Gizmondo och dess moderbolag Tiger Telematics, Xero Mobile, Smart Adds och Blowfish Works under perioden 2001 till 2007.

ANNONS

Och från de senaste tre åren anklagas Freer och Ljungman för bedrägerier och penningtvätt som relateras till Stein Baggers leasingsvindel i IT Factory, genom bolagen Media Power, Ecommerce LLC, Dragon Phenix, Mara Group och Getfugu.

1970 skapade USA en lag för att kunna sätta dit maffian. RICO, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, som innebär att mönster i det en anklagad person gjort under de senaste tio åren kan ligga till grund för ett mål.

RICO-lagen gör också att de drabbade kan kräva en ekonomisk kompensation på tre gånger den summan de blivit blåsta på.

Det gör att totalsumman i stämningen sticker iväg till drygt 2 miljarder kronor.

Carl Freers deal med Gizmondos konkursutredare

Enligt uppgifter i tidningen Børsen så genomförde Carl Freer en okonventionell deal med de brittiska juristerna på brittiska advokatfirman Begbies Traynor som utredde Gizmondos miljardkonkurs.

Ett slags förlikning som byggde på att Carl Freer skulle betala 6 miljoner dollar för att få överta immateriella rättigheter från konkursboet samt få papper på att konkursutredarna inte skulle stämma honom. Men Carl Freer betalade inte.

Efter det gick Begbies Traynor med på att Freer betalade med aktier i Getfugu.

ANNONS

Advokatbyrån Begbies Traynor och fyra medarbetare är medstämda av Warnock ocgh Davies (se faktarutan till höger).

Warnock och Davies vill försöka bevisa att svindelpengar från IT Factory gått via Ljungmans bolag eCommerce och sedan in i Freers Media Power. Där ska pengarna, enligt tidningen Børsen, använts för att utveckla patent och bekosta patentansökningar.

Warnock och Davies tar i stämningen upp hur Carl Freer personligen tog över patent från Media Power innan det bolaget avvecklades i början av 2009. Patentansökningarna blev överförda till Freers eget maktbolag Mara Group, men enligt Warnock och Davies kompenserades inte Media Power på rätt sätt. Därmed dränerades Media Power på tillgångar.

Dagen efter Mara Group tog över patenttillgångarna, sålde Carl Freer de vidare till Getfugu för drygt 380 miljoner kronor, med betalning i form av aktier i Getfugu.

Dessa samband undersöks också av danska IT Factoryutredaren Boris Frederiksen.

Tjock-Steffe stäms för del i miljonlån

Stefan Eriksson kommer in i stämningen på grund av ett lån. Enligt stämningsansökan så stäms Carl Freer och Stefan Eriksson för kontraktsbrott och för ett lån från Warnock och Davies.

Ett lån på 175 miljoner kronor som nu Warnock och Davies hävdar var orimligt stort, med tanke på låntagarnas förmåga att betala tillbaka lånet.

ANNONS

Freers börsäventyr Getfugu bränner miljoner

Tidigare i veckan lämnade Getfugu sin delårsrapport.

Bolaget har på de senaste nio månaderna spenderat 240 miljoner kronor.

”GetFugu hade ’inga inkomster för de nio månaderna som slutade 30 september 2009’ står det. Utgifter hade man dock gott om, 35 miljoner dollar, varav 1,4 miljoner gick till produktutveckling.

De ökade kostnaderna är enligt rapporten ’direkt relaterade till etableringen av företagets kontor, anställning av personal och konsulter, samt utgifter för att dra in kapital och marknadsföringskostnader inför den väntade produktlanseringen’.”

Det skriver Hans Sandberg på sin blogg Sandbergs hörna

Getfugu kan nu vara nära konkurs. I delårsrapporten (en så kallad 10Q-rapport till amerikanska SEC) har bolaget endast 50.000 dollar i kassan, samtidigt som kostnaderna per månad ligger på mellan 500.000 och 600.000 dollar.

När Realtid.se skrev om att GetFugu började handlas på OTC Bulletin Board den 6 april stod aktien i 1. På tio dagar har gick aktien upp till 2,70 dollar. Det gav bolaget ett marknadsvärde på 270 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor.

ANNONS

Getfugus aktie faller drygt 12 procent under fredagen (kl 17,30 svensk tid) till 0,30 dollar per aktie senast betalt. Det är ett börsfall på 90 procent jämfört med toppkursen i april.

Stämning och motstämning

David Warnock stämde Carl Freer under förra året för skulder på drygt 2,5 miljoner kronor. Domstolen i Los Angeles dömde till Warnocks fördel.

Carl Freer vägrade att svara på Realtid.se:s frågor om stämningen för fem månader sedan.

Och den nya stämningen föregicks av att att Carl Freer stämde David Warnock för två månader sedan. Carl Freer och Getfugu kräver i det målet 600 miljoner dollar av David Warnock och Simon Davies för att de, enligt Freer, har misskrediterat Freer och utmålat honom som en svindlare.

Carl Freers advokat John C Kirkland på advokatfirman Luce Forward i Los Angeles har tillbakavisat alla anklagelser mot Freer:

– Det finns ingen koppling av något slag mellan Stein Bagger och Getfugu eller Mr Freer, skriver John C Kirkland i ett mejl till Realtid.se.

Resumé från 90-talets Stockholm

ANNONS

Som 18-åring förfalskade Carl Freer sin fars namnteckning när han sökte lån. Det är ett av de två brott som Carl Freer fällts för trots en lång rad bedrägerianmälningar genom åren.

Carl Freer flydde Sverige efter 1990-talets slut. Han lämnade flera uppretade ex-partners och skulder hos Kronofogden på över 1,2 miljoner kronor bakom sig, enligt ett utdrag daterat 2005.

Och hans äventyr i de svenska aktiebolagen Glenn & Glenn AB, Matsmunds AB, P.E & P.S. Plattsättning i Söderort AB, SF Redovisning AB, Veda Entreprenad & Förvaltnings AB, Folke Westerbrand AB, Blox Trade AB, Caldoria AB, Oskarshamns Sanering AB, Panelli Fastighetsservice i Enskede AB, M & M Garderobsinvest AB, Norrorts VVS Service AB, Röd Grön Blå AB och Maximator Food Trade AB under 90-talet slutade alla i konkurs.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]