Rapportsäsongen närmar sig med stormsteg, och det finns höga förväntningar bland aktieägare inför bolagens utdelningsbesked. Men istället för extra utdelningar är det troligt att högt belånade bolag omprioriterar, och väljer att "krympa lånekostymen" istället. Det är ekonomerna i veckans panel överens om.
Panelen enig: Vissa bolag kan välja att omprioritera
Mest läst i kategorin
Veckans panel består av Frida Bratt från Nordnet, Joakim Bornold från Levler, och Maria Landeborn från Danske Bank.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:
Vad förväntas av årets utdelningssäsong?
– I och med att räntorna har stigit så har kostnaderna för att låna stigit. Och det vore inte osannolikt om en del högt skuldsatta bolag i det här läget då istället för att dela ut försöker stärka sin balansräkning. Jag tror inte på någon ”våg” av pausade, inställda eller sänkta utdelningar den här säsongen, med däremot tror jag att några bolag som har just hög skuldsättning i förhållande till sitt börsvärde kan göra omprioriteringar. Men det behöver man som sparare inte per automatik alltid se som något negativt i den typen av bolag, utan kanske rentav som nödvändigt och bra för totalavkastningen på sikt, även om inställda utdelningar är trist. En hel del aktier köps ju just för sin utdelning, och då finns ju en förväntan om utdelning där.
Finns det sektorer som kan bjuda på besvikelser eller överraskningar?
– Vi kommer få se pausade eller sänkta utdelningar inom fastighetssektorn. Här ryms en hel del bolag med stora tillgångar som ska refinansieras och kostnaden för detta har ökat. Till och med Castellum har pausat utdelningen, vilket ju sticker ut mot bakgrund av bolagets i övrigt fina utdelningshistorik med höjningar under 24 år. Men det finns också exempel inom sektorn där man försöker bibehålla utdelningen och istället göra avyttringar, som SBB. Men generellt vore det inte osannolikt om vi skulle få se minskad utdelning hos bolag som har just en hög skuldsättning i förhållande till börsvärdet. Bankerna blir intressanta. Deras intjäningsförmåga har ökat i och med stigande räntor, men kommer vi in i ett läge där konjunkturnedgången blir väldigt kännbar kan vi få se kreditreserveringar.
Räntorna har stigit – påverkar det möjligheten till återköp eller extra utdelningar?
– I Sverige har vi myndigheter som uppmanar bankerna att inte ”dela ut för mycket”. Det kan man ha åsikter om det är myndigheters uppgift att ge sådana uppmaningar. Jag tror hur som helst inte att storbankerna ändrar något i sina utdelningspolicys den här säsongen, men går vi in i en djup konjunkturnedgång är det hela vara värt att hålla koll på.
Joakim Bornold, sparekonom på Levler:
Vad förväntas av årets utdelningssäsong?
– Förväntningarna är höga inför årets utdelningssäsong. Det lär bli ännu ett år av höjda utdelningar till aktieägarna. Trots att 2022 bjöd på många negativa smällar i ekonomin så höll bolagen uppe sina vinster på överraskande starkt sätt. En lugnare inflation, lösta logistikproblem och en allt mindre komponentbrist lär ge råg i ryggen till att fortsätta dela ut en stor del av vinsten.
Finns det sektorer som kan bjuda på besvikelser eller överraskningar?
– Största orosmolnen svävar helt klart över fastighetssektorn. Det blir intressant att se hur de klarar av de kraftigt höjda finansieringskostnaderna som följt på den snabba ränteuppgången.
Räntorna har stigit – påverkar det möjligheten till återköp eller extra utdelningar?
– Ja, det har ju gjort att finasieringskostnaderna stigit i snabb takt. För vissa företag blir det helt klart bättre att krympa lite på lånekostymen istället för att dela ut eller återköpa.
Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank:
Vad förväntas av årets utdelningssäsong?
– Trots att börserna sjönk under 2022 så var det faktiskt ett väldigt bra år för majoriteten av bolagen på Stockholmsbörsen. Under den senaste rapportsäsongen redovisade inte minst verkstadsbolagen och bankerna mycket fina resultat, vilket talar för att de kommer att dela ut pengar till sina aktieägare även i vår.
– Det är lätt att tänka tillbaka på pandemin och att bolagen ställde in utdelningarna då, men pandemin var extrem. Konjunkturen tvärnitade och osäkerheten kring framtiden var skyhög. Normalt sett stryper inte företagen utdelningen baserat på att det kanske blir en mild lågkonjunktur det närmsta året.
Finns det sektorer som kan bjuda på besvikelser eller överraskningar?
– Den stora besvikelsen är redan känd – det är fastighetssektorn som varit hårt pressad av stigande räntor och som behöver förhålla sig till de nya förutsättningarna. Där är risken betydande att flera bolag ställer in utdelningen och istället stärker balansräkningen.
– Ett bolag värt att nämna är H&M som historiskt varit ett av de bolag som delat ut mest pengar på Stockholmsbörsen. I vår är det rimligt att förvänta sig att de drar ner på utdelningen givet de bleka utsikterna för detaljhandeln.
Räntorna har stigit – påverkar det möjligheten till återköp eller extra utdelningar?
– Kombinationen av högre räntor och svagare konjunkturutsikter skulle kunna göra att bolag avstår från att lansera nya återköpsprogram och att dela ut extra pengar just nu.