Realtid

Från amorteringskrav till ödesfrågor – ekonomisk snabbrepris med Robert Boije

Robert Boije, chefsekonom SBAB. Foto: Anders Frick
Robert Boije, chefsekonom SBAB. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 11 maj 2023

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, sticker ofta ut näsan i olika ekonomiska frågor – inte minst här i Realtid. Vi tog pulsen på honom i samband med ESG-dagarna och fick hans syn på allt från amorteringskrav och reduktionsplikt till klimatpolitik, bostadspriser, räntenivåer, startlån, elpriser och storbankernas jättevinster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Vad tycker du om reduktionsplikten?
– Det är inget effektivt verktyg för att få ner de globala utsläppen av koldioxid – det har flera analyser visat, säger Robert Boije.

Vad säger du om konkurrensen kring matpriserna?
– Svårt att uttala mig om det. Nu sitter en utredning ska titta på den frågan. Men kanske att det ändå är alldeles för få aktörer, så konkurrensen kan bli något bättre, säger han.

Priserna på bostadsmarknaden?
– Vi tror att de ska falla lite till innan de går upp igen, så några procent till ner.

Amorteringskravet?
– Måste ses över och det sitter en utredning och gör det också. Jag tror att utredningen kommer att landa i en alternativ utformning av amorteringskravet.

Det var prat om startlån för något år sedan – hur ser du på det?
– Det är heller ingen bra idé. Jag vet att många i byggbranschen vill ha det men jag tycker att det är att gå över ån efter vatten. Det är bättre att justera amorteringskrav och bolånetak.

Vad är din take på klimatpolitiken?
– Det är kanske vår absolut viktigaste fråga. Vi har att göra mer nu. Men här tycker jag att det är extremt viktigt att man vidtar effektiva åtgärder. I min debattartikel i Realtid nyligen pekade jag på ett antal problem när det gäller den typen av analys.

ANNONS

Vad säger du om Riksbankens styrränta?
– Att det inte är förvånande att de har höjt den så mycket som de har gjort. Men nu tycker jag att det börjar bli nog. Vi tror på att de höjer styrräntan med 25 punkter till och att de faktiskt kan komma att sänka styrräntan i början på nästa år. Styrräntan ska sättas efter hur ekonomin och inflationen utvecklas så att jag ser att det är nödvändigt att man först höjer lite, men sedan att man sänker lite.

Hur ser du på en eventuell finansiell supermyndighet?
– Den tror jag inte på. Riksbanken har på goda grunder fått ett mandat och sitt oberoende när det gäller penningpolitiken. Jag tror att man utifrån ett demokratiskt perspektiv ska passa sig lite för att lägga alltför mycket makt på en och samma myndighet.

Hur tänker du kring bankernas vinster som har visat sig vara ganska höga?
– Ja, det har gått väldigt bra för banksektorn i stort och framförallt storbankerna i egentligen en tid där det går sämre för svensk ekonomi och många hushåll. Här har vi storbanker som inte har höjt sparräntan i samma takt som man har höjt räntorna på lånen. Detta kommer att rätta till sig framöver, för det här är ingen långsiktigt hållbar strategi.

Hur ser du på insättningsgarantin?
– Att det är ett nödvändigt verktyg för att minska riskerna för bank runs, i samband med finanskriser. Däremot tror jag att det är nödvändigt att se över avgiftsstrukturen. Vi har vissa institutioner som är egentligen borde betala högre avgifter i förhållande till riskerna i utlåningen.

Borde även kryptoaktörer omfattas av det här?
– Pass.

Vad säger du om elpriserna?
– Att de är på väg ner. De blir nog inte så höga som vi befarade för bara något halvår sedan. Men däremot får vi ändå räkna med att de blir väsentligt mycket högre framöver, än vad vi har vant oss med för ett par år sedan bakåt i tiden.

Till sist en spaning för framtiden: Vad är den fråga som vi bör hålla koll på nu det närmsta halvåret/året?
– Att inflationen verkligen kommer ner ordentligt. Jag tror att det är avgörande för att vi ska få räntetoppen. Och när vi har fått räntetoppen minskar osäkerheten och då är hushåll och företag villiga att börja investera igen inte minst i gröna klimatinvesteringar. Det tror jag är nyckeln här!

Se hela intervjun med Robert Boije i Realtid-TV!

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]