Advokatfirman Lindahl arrangerar för nionde året i rad tävlingen Business Law Challenge i syfte att vaska fram landets kommande bästa affärsjurister. Realtid har listan över de tio finalisterna.
Framtidens tio hetaste affärsjurister enligt Lindahl
Mest läst i kategorin
Lindahls årligt återkommande tävling för Sveriges juriststudenter har i år pågått sedan den 16 oktober. Tävlingen är uppdelat på ett antal deltävlingar och finalen äger rum i Göteborg 13-14 november. Studenterna tävlar i början i lag om två och i finalen individuellt.
Realtid kan idag presentera de tio finalisterna, läs mer i faktarutan nedan. Nytt för i år är något som Lindahl kallar omvänt mentorskap. Det går ut på att studenter är mentorer åt erfarna jurister på Lindahl.
– Det är ett sätt för oss att fånga upp och bättre lyssna på de unga studenternas perspektiv; hur vi ska förbereda oss för framtidens arbetskraft och bli en arbetsplats för framtiden. I förlängningen kommer det klienterna till nytta, säger Lindahls ordförande Johan Herrström.
Kommer du själv att få en mentor?
– Ja, det hoppas jag. Det skulle vara spännande att få prova och se vad det kan ge.
Vad skiljer Lindahls tävling från andra liknande tävlingar?
– Fokus är inte den materiella juridiken utan på att utbilda studenterna i affärsjuristens arbetsmetod. Hur går det till när man förhandlar? Vad ska man tänka på?
Tävlingen pågår under den sammanlagda tiden av fyra dagar och där ingår en rad utbildningsmoment. I finalen får de tävlande ett case att läsa in sig på. De ska förbereda argument och träffar därefter klienten som de ska förhandla med. Denne är en senior jurist på Lindahl. En jury avgör vilka som går vidare. I sista momentet deltar fyra studenter som inför juryn slutförhandlar med en av delägarna på Lindahl.
– Vi gör det här delvis av rekryteringsskäl. Det är också en möjlighet för studenterna få en inblick vad vi gör i branschen, vi som är affärsjurister. Det är ganska långt mellan studierna på juristlinjen och vardagen på en juristbyrå.
Runt 200 studenter hade anmält sig i år. 60 gick sedan vidare till den första deltävlingen och nu återstår alltså tio.
– Genom åren har vi väldigt goda erfarenheter. Mellan 45 och 50 personer som har deltagit i tävlingen har senare anställts på Lindahls.
Det här innebär en ganska stor insats från er sida. Hur väger ni kostnaden mot nyttan?
– Det är som med alla investeringar man gör. Hur mycket måste vi investera, och vilken är den potentiella return of investment? Den har vi bedömt som stor utifrån den kontaktyta vi skapar i form av rekryteringsunderlag.
Första pris är betald praktik som bolagsjurist på IKEA under fyra veckor, samt en sommarnotarietjänst på valfritt Lindahlkontor.
– Det innebär att man får jobb hela sommaren. Förutom förstapristagaren rekryterar vi även andra deltagare för sommarnotarietjänster.
Kan man se någon skillnad eller tendens på kvaliteten på studenternas kunskaper genom åren?
– Nej, varje år är jag väldigt imponerad över hur duktiga de är.
Tävlingen är bara öppen för de som läser på juristprogrammet, vilket finns vid universiteten i Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå, Örebro eller Karlstad.
I juryn finns det med folk som inte är renodlade jurister, till exempel en lantmätare.
– I tävlingen tycker vi att det är viktigt att du är ombud för en klient. I juryn vill vi därför ha med de som är vana att agera som klienter, så de behöver inte vara just jurister. Tävlingen tar däremot sikte på just de som läser juridik.