På söndag går klimatkonferensen COP26 av stapeln i Glasgow. Realtid sänder direkt i samarbete med We Don't Have Time. ”Vi öppnar upp klimatmötet så att vem som helst kan vara med på det”, säger Ingmar Rentzhog, vd för det sociala nätverket.
Följ COP26 direkt på Realtid
Mest läst i kategorin
Det är det största klimatmötet sedan Paris 2015. Närmare 200 länder ska mötas för att försöka lösa klimatkrisen – på två veckor.
Det beskrivs också som ett klimatmöte med en helt avgörande betydelse i mänsklighetens historia.
Men samtidigt som klimatfrågan berör närmare 8 miljarder levande människor på jorden – och dem som kommer efter – har knappt 30 000 personer fått ackreditering.
Vi vill öppna upp klimatmötet så att vem som helst kan vara med på det, säger Ingmar Rentzhog, vd för We Don’t Have Time, en tech start-up finansierad av över 700 investerare från hela världen tillika ett socialt nätverk fokuserat på att lösa klimatkrisen.
Tillsammans med Business Sweden, och Nordiska ministerrådet kommer We Don’t Have Time därför att sända direkt från Glasgow.
– Vi sänder från morgon till kväll – totalt 150 timmar. Det kommer att vara intervjuer med ministrar som berättar hur det går i förhandlingarna, intervjuer med olika organisationer och företagsledare. Google, Volvo, Microsoft, Ericsson, Scania, SSAB, Netslé – alla stora företag som har ett seriöst klimatarbete på den globala arenan är där, säger Ingmar Rentzhog.
Realtid kommer att sända organisationens kvällsprogram på tre till fyra timmar, live.
Men det finns också möjlighet att vara med ”fysiskt” på klimatkonferensen.
– Vi har kopplat ihop vår scen i Glasgow med hubbar runt om i världen. Man kan följa – och vara med på – det här eventet från Stockholm, Washington, Nairobi och Helsingfors.
I Stockholm kommer We Don’t Have Time sända från Nyhetsbyrån Direkts studio på Kungsgatan.
– Vi bjuder in publik till hubbarna vilket innebär att intresserade kan delta på klimatmötet i Glasgow – från Stockholm.
Men det handlar inte bara om att informera om vad som händer under toppmötet.
– Vi samarbetar också med FN som har samlat in hundratals meddelanden från människor runt om i hela världen som ska förmedlas till ledarna på plats. Vissa kommer att visas upp i våra program. Det handlar alltså inte bara om att sända ut vad som händer under toppmötet, utan också om att sända till beslutsfattare som är där.
Men samtidigt som klimatmötet beskrivs som avgörande, är risken för att resultatet av diskussionerna slutar i besvikelse.
Samtliga deltagande länder ska ha levererat en ny klimatplan innan klimatmötet. SVT skriver att flera stora länder har lämnat in planer som är lika dåliga eller sämre än tidigare, till exempel Australien, Brasilien och Ryssland.
Då hjälper det inte att EU har skärpt sina klimatmål från 40 procents utsläppsminskning till en minskning om 55 procent till år 2030.
SVT rapporterar att, med dagens ambitionsnivå kommer utsläppen att vara ungefär lika höga 2030 som i dag.
– Varje dag som världen inte agerar tillräckligt kraftfullt är en förlorad dag. Men jag tror det är farligt att säga att om vi inte lyckas i Glasgow, så är det kört. Vi kommer inte att lösa klimatkrisen i Glasgow. Då har man helt felaktiga förväntningar.
Inte desto mindre är mötet viktigt.
Världens ledare träffas i Glasgow för att förhandla klart Paris-avtalet. Det viktigaste med klimatmötet är dels att länderna kommer överens om Parisavtalets artikel 6 – som handlar om hur handel med utsläppsrätter ska fungera – och ett antal andra frågor som behöver redas ut. Men också att länderna får press på sig att skärpa sina klimatplaner så att vi når fram till en halvering av utsläppen till 2030, säger Ingmar Rentzhog.
Anmälan till att delta via Stockholmhubben eller följa sändningarna kan göras på: www.wedonthavetime.org/cop26
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.