Forskare på FOI har studerat kinesiska direktinvesteringar i EU inom halvledarindustrin, elbilsindustrin och energisektorn. Även Kinas roll som importkälla för EU för kritiska råvaror och insatsvaror ingår i studien.
FOI har kartlagt ekonomiska sårbarheter mot Kina
Mest läst i kategorin
Bismuth, gallium, germanium, magnesium, grafit, volfram och sällsynta jordartsmetaller är centrala metaller som lyfts fram i rapporten, bland annat kopplat till EU:s gröna omställning. Kina står för 70–95 procent av världshandeln av dessa metaller och kontrollerar ofta både utvinning och förädling. Det förstärker Kinas dominerande roll inom produktion av varor som solceller, elbilsbatterier och vindturbiner, enligt FOI-rapporten Manufacturing Vulnerabilities: Chinese Minerals, Semiconductors and Green Technologies in the EU, skriven av forskaren Tobias Junerfält och analytikern Emil Wannheden och publicerad i januari 2024.
I rapporten studeras kinesiska direktinvesteringar inom EU förknippade med politiska och ekonomiska risker, exempelvis teknologiöverföring – civil som militär. Detta gäller i hög grad förvärv av halvledarföretag i olika produktsegment och olika delar av värdekedjan.
När det kommer till uppköp av elnät och energiproduktion är det kinesiska ägandet litet – 0,4 procent av EU:s produktion – men ändå förknippat med risker.
– Dels för teknologiöverföring, dels för att ägandet ger kunskap om de europeiska elnäten. Kina har också stor påverkan på hela värdekedjan inom energiproduktion, framförallt inom solceller med en monopolliknande situation, men också inom vindturbiner. Det kan användas för politiska påtryckningar, säger Tobias Junerfält i en skriftlig kommentar.
I en sammanfattning lyfts fem typer av sårbarheter fram:
- Teknologiöverföring, inklusive teknologier med dubbla användningsområden.
- Både legal och illegal teknologiöverföring som ger ökad konkurrenskraft för Kina, eller kan brukas i militärt syfte.
- Kinesisk marknadsdominans.
- Sektorer där kinesisk industri har monopolliknande ställning och där europeiska företag riskerar att konkurreras ut eller tvingas att samarbeta med kinesiska företag under dåliga villkor.
- Etablering av ekonomiska kvävningspunkter.
- När ett land uppnår en marknadsdominans inom vissa produktsegment kan detta användas som politiska utpressningsmedel, enligt FOI
Kinesisk tillgång till kritisk infrastruktur inom EU ökar, enligt rapportförfattarna, risk för informationsläckage och cyberattacker. Viktigast här är kinesiska förvärv av elnätsoperatörer.
Exempelvis beslutsprocesser inom förvärvade företag, och politiska beslutsprocesser på lokal eller nationell nivå genom ekonomiska beroenden som uppstår av förvärv eller nyetableringar.