Realtid

Flyttade produktionen från Kina till Malmö – tar in 200 miljoner kronor

"Med produktionen i Malmö kan vi vara snabbare på plats och jobba mer kontinuerligt med kvalitetsförbättringar. Något som blir extra viktigt allt eftersom volymerna växer", säger Nils Mattisson, vd och medgrundare för Minut.
"Med produktionen i Malmö kan vi vara snabbare på plats och jobba mer kontinuerligt med kvalitetsförbättringar. Något som blir extra viktigt allt eftersom volymerna växer", säger Nils Mattisson, vd och medgrundare för Minut.
Anders Frick
Uppdaterad: 12 dec. 2023Publicerad: 12 dec. 2023

Proptechbolaget Minut har numera flyttat sin produktion från Kina till Malmö. Resultatet blev högre kvalitet och bättre arbetsförhållanden för personalen. Nu tar bolaget in 200 miljoner kronor i en B-runda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minut säljer egenutvecklad hårdvara, med tillhörande algoritmer, som detekterar höga ljudnivåer och andra abnormaliteter i bostäder. Hårdvaran ser ut som en brandvarnare och fungerar lite som ett hemlarm – fast utan kamera. Kunderna består idag främst av drygt 30 000 Airbnb-boenden och fastighetsvärdar i över 100 länder.

Hårdvaran tillverkades tidigare i Shenzhen i södra Kina, men på hösten 2021 tog bolaget de första stegen för att ta hem produktionen till Sverige. Det var samtidigt som Minut började planera för produktionen av en ny generation sensorer. Etableringen i Malmö genomfördes samtidigt som produktionen av den tidigare generationens sensorer pågick. Enligt Minus vd Nils Mattisson gick flytten nästan helt sömlöst.

Flytten genomfördes bland annat för att handelskriget mellan Kina och USA skapade höga strafftullar för importerad elektronik. Dessutom har arbetskostnaden i Kina ökat så kraftigt att den bara har marginell påverkan på den totala produktionskostnaden.

– Med produktionen i Malmö kan vi vara snabbare på plats och jobba mer kontinuerligt med kvalitetsförbättringar. Något som blir extra viktigt allt eftersom volymerna växer. Vi sparar dessutom på långa och kostsamma resor till Kina, som också blev i princip omöjliga att genomföra under pandemin, säger Nils Mattisson till Realtid.

Minuts utvecklingskontor ligger i centrala Malmö och nu tar det medarbetarna en knapp halvtimme med cykel att ta sig från kontoret till produktionsanläggningen i Jägersro.

Vad var de största utmaningarna med att flytta hem produktionen?
– Kostnaderna för att producera elektronik i Kina har ökat och det har gjort att påverkan på marginalen av att producera på hemmaplan har minskat. Vi jobbar fortfarande på att minimera tiden manuellt arbete som krävs för att montera varje sensor, säger Nils Mattisson.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att ha produktion på hemmaplan?
– Den nya sensorn är designad för att kunna monteras utomhus vilket ställer höga krav på testning och kvalitet. Att kunna jobba nära produktionen är en förutsättning för att kunna nå de krav vi har satt, säger han och fortsätter:

– Men visst finns det ett högre tempo i Kina som vi kan sakna idag. Ekosystemet i Shenzhen är ofantligt stort och expertisen som finns där är svår att matcha. Samtidigt blir det en helt annan grej när man kan svänga förbi fabriken för att fixa något och vara hemma för middag med familjen på kvällen igen, säger han.

ANNONS

Vilka kunder har ni idag?
– Våra kunder består av både stora internationella varumärken som Kasa och BobW som förvaltar tusentals lägenheter och enskilda privatpersoner som hyr ut sin bostad på korttidsbasis. I ett unikt globalt samarbete med Airbnb jobbar vi för att skapa en hållbar marknad för korttidsuthyrning av bostäder, säger Nils Mattisson.

De senaste åren har omsättningen sakta men säkert tickat uppåt, och nådde under 2022 drygt 40 miljoner kronor. Nyligen blev det även klart att Minut fyller på kassan med 20 miljoner dollar, motsvarande drygt 200 miljoner kronor, i en B-runda. Kapitalet ska gå till att fördubbla produktionsutvecklingen och anställa mer personal – både inom och utanför Europa. Pengarna kommer dels från en ny investerare i form av Smedvig Capital, som ansluter med 5 miljoner dollar, dels från existerande investerare såsom Almaz Capital, Zenith Capital, Kompas, Verve Ventures, Swiss Immo Lab, Karma, SOSV, och KPN Ventures. Förutom dessa bolag är grundare och anställda idag Minuts största ägare.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]