Realtid

FI:s skarpa kritik kan stoppa Klarnas börsnotering

FI:s skarpa kritik kan stoppa Klarnas börsnotering
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski, tog emot FI:s kritik under sommaren. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Trustly var på god väg att börsnoteras när Finansinspektionen kritiserade betalbolagets arbete mot penningtvätt. Riskerar Klarna att gå samma öde till mötes?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen, FI, har i en preliminär bedömning riktat omfattande kritik mot Klarnas arbete för att motverka penningtvätt och terrorfinansiering, skriver Dagens Industri.

FI anser att Klarna har brustit i en rad bestämmelser, inklusive riskbedömning, kundkännedom och interna riktlinjer.

Granskningen är den första som FI gör av Klarna, trots att betaljätten haft banktillstånd sedan 2017. Klarna riskerar sanktioner, antingen i form av varningar eller böter.

”Finansinspektionen kommer nu att pröva om det finns skäl att ingripa mot Klarna och på vilket sätt inspektionen i så fall ska ingripa”, skriver FI i skrivelsen som vd Sebastian Siemiatkowski tog emot i juli.

Hugger tillbaka

Även om Klarna slipper sanktioner kan FI:s preliminära kritik få stora konsekvenser för betaljätten, som har siktet inställt på en börsnotering nästa år.

Så blev fallet för Trustly, vars ägare Nordic Capital lade bolagets börsnoteringsplaner på is för tre år sedan.

Klarna har bemött FI:s kritik – och ger myndigheten en känga, skriver Dagens Industri. De påtalade bristerna ska vara åtgärdade, samtidigt som betaljätten anser att FI saknar grund för att ingripa mot Klarna.

ANNONS

Satsar mycket på AI

Klarna har i år bantat personalen med 1 200 personer – främst tack vare betaljättens satsning på AI. Målet är att få ner antalet anställda till 2 000 personer.

I nuläget används AI inom kundtjänst och marknadsföring, men Siemiatkowski ser även en framtida potential inom regelefterlevnad, där mycket av arbetet handlar, som namnet antyder, om att tolka och implementera regler. 

I nom regelefterlevnad är arbetet mot just penningtvätt och terrorfinansiering också en viktig del.

Klarna understryker dock att den sortens arbete fortfarande hanteras manuellt, skriver Dagens Industri.

Läs mer:
Apple lägger ner ”Klarna-dödaren” – men har ett ess i rockärmen. Realtid
Klarnas jätteaffär en snackis: ”Vinn-vinn för alla”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]