Realtid

Fintechgurun varnar för dataskrapning när PSD3 tar över

Armando Coppola.
"Eftersom PSD3 gör ännu ett stort nedslag på screen scraping, och gör det olagligt att använda det om man inte fått undantag av Finansinspektionen, så har alla bolag som byggt sina tjänster på det ett stort jobb med att istället anpassa sina tjänster till API:erna", säger Armando Coppola. Foto: Pressbild
Anders Frick
Uppdaterad: 09 jan. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

Öppenhet, teknologisk samverkan och fokus på kunden – så ser framtidens finansiella landskap ut, enligt fintechexperten Armando Coppola på Wellstreet. Med PSD3 blir dataskrapning dessutom olagligt vilket innebär att fintechbolag istället måste övergå till att använda API:er.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Kryptovalutors mörka sida: "Attraktivt för kriminella"

23 dec. 2024

Att betaltjänstdirektivet PSD3 kommer att kräva omfattande utveckling hos bankerna är ingen nyhet,  men för vissa bolag kommer PSD3 att få väldigt stora konsekvenser. Det gäller framförallt fintechbolag som förlitar sig på screen scraping – skärmskrapning – en teknik för att extrahera data från ett annat datorprogram genom att helt enkelt se vad som skrivs ut på skärmen. PSD3 förbjuder sådan teknik och hänvisar istället programmen att interagera genom programmeringsgränssnitt, API:er.

Enligt Armando Coppola, fintechexpert på Wellstreet så ger det ett försprång för aktörer som redan från start har byggt sina lösningar på API:er, jämfört med de som fortfarande främst använder dataskrapning.

– Eftersom PSD3 gör ännu ett stort nedslag på screen scraping, och gör det olagligt att använda det om man inte fått undantag av Finansinspektionen, så har alla bolag som byggt sina tjänster på det ett stort jobb med att istället anpassa sina tjänster till API:erna. Det här driver såklart branschen mot ökad standardisering och övergång till API-baserade lösningar, säger Armando Coppola till Realtid.

Han förklarar att ju mer API:erna från bankerna mognar, desto fler tjänster kommer dyka upp på marknaden.

– Den här utvecklingen möjliggör en andra våg av innovationer, särskilt inom företagssektorn. Första vågen av tjänster har vi sett på konsumentsidan. Den andra vågen – som nyss startat – bygger nästa generations tjänster för företag. Det som finns framför oss och som händer idag, det händer främst på företagssidan. Vi har för egen del investerat mycket i vertikal fintech och finansiell infrastruktur, och ser fortsatt ett stort behov av den typen av innovation, säger han.

Vad behöver företagen tänka på när det gäller Open Banking?
– Ett företag som väljer att använda Open Banking behöver noga se till GDPR-perspektivet kring datadelning. Det är viktigt att förstå hur och varför mellanhänder använder företagets data och vilken spelare som bäst passar deras specifika behov. Av den anledningen är det viktigt att noga välja rätt samarbetspartner, säger han.

Kommer PSD3 att lösa ”allt” – eller hur ser framtidens finansiella landskap egentligen ut?
– Det finns otroligt mycket kvar att göra när det gäller effektivisering av finansmarknaden. Framtidens finansiella landskap präglas av en omvandling som drivs av öppenhet, teknologisk samverkan och fokus på kunden. Genom att öppna upp traditionella banksystem och främja interoperabilitet mellan olika aktörer skapas en plattform för nyskapande. Teknologiska framsteg som artificiell intelligens, blockchain och molntjänster möjliggör integration av olika finansiella tjänster och kommer skapa en mer dynamisk och anpassningsbar miljö för kunderna, säger han, och fortsätter:

– Kunddrivenhet kommer bli en ännu mer central faktor där behoven och förväntningarna hos användarna leder till utvecklingen av innovativa lösningar. De som involverar kunderna aktivt i utvecklingen av finansiella produkter och tjänster kommer att bli de aktörer som blir mest relevanta, säger Armando Coppola.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]