Brioche är det perfekta tilltugget till lagrad Champagne. Så lyckas du med att baka brioche.
Veckans recept: Brioche till Champagne
ANNONS
ANNONS
Mest läst i kategorin
Har läst många texter och recept på Brioche – det perfekta tilltugget till lagrad Champagne. Ett bröd med både ägg, socker och mycket smör. Svårt att göra och det finns många tips och knep. Jag serverar det med anklever, Caviar, löjrom , Skagen eller en kornärtskocksröra med citron. Det är oerhört gott till champagne. Är det lite nattamat så funkar det ju med bara brioche som den är och Champagne.
Minibriocher till Champagne
Ingredienser:
- 5 dl mjöl
- 2 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- 15 g jäst
- 3/4 dl mjölk
- 2 ägg
- 50 g kylskåpskallt smör, skuret i kuber
Pensling
- 1 ägg
- 1/4 dl mjölk
Utrustning
Du behöver: matberedare, små bakformar i metall
ANNONS
Gör så här:
- Hacka smör i centimeterstora kuber och låt ligga i kyl
- Blanda ägg och mjölk och ställ in i kyl
- Lägg mjöl, salt och socker samt vispbunken och frys in den en timme (viktigt att allt är kallt när degen görs).
- Smula i jäst i mjölkblandningen och häll i mjölet långsamt lite i taget. Kör på låg hastighet i fem minuter, öka därefter hastigheten och kör i en kvart
- Ta fram smöret ur kyl och banka det och platta till det. Dela det i tre delar och arbeta snabbt. Lägg en del i taget i degen medan du vispar. Tillsätt till sist saltet.
- Låt nu degen jäsa övertäckt med plast i 30 minuter.
- Smöra 15-20 små metallformar
- Forma degen till små bollar. Rulla dem så att du får en ”topp” som ett litet huvud. Tryck ned den tjocka delen först och justera så huvudet sitter överst.
- Låt bröden jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Blanda mjölk och ägg och pensla bröden jämnt. Justera bollarna så de sitter rätt.
- Baka små briocher på 180°C i 15-20 minuter.
Läs även:
ANNONS
I Finrummet denna vecka
Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne
Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra
Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner
Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott
ANNONS
Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd
Veckans recept: Brioche till Champagne
Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS