Realtid

Veckans kockknep: Variera textur, tillagningssätt och färg

Finrummet
admin
admin
Uppdaterad: 23 dec. 2021Publicerad: 23 dec. 2021

Realtids Lisa Lönner är skolad i Tore Vretmans skola: varje rätt ska hålla en ny textur, ett nytt tillagningssätt och en ny färg. Tänk till när du gör din nyårsmeny!

ANNONS
ANNONS

Variera

Är förrätten kall och rå ska kanske desserten vara i viss mån tillagad och varm. Du vill ha nya färger och nya smaker.

Ett absolut no no är att ha en råvara flera gånger i olika rätter – har du potatis i förrätten får tillbehöret till köttet vara en annan rotfrukt och så vidare.

Variera kött, fisk, vegetariskt.

Variera ugn, panna, koka, rå.

Meny 1

  • Skagen till förrätt: krämigt, skaldjur, friskt.
  • Huvudrätt: Stekt kött och mustig sås.
  • Dessert kan då vara fryst det vill säga glass eller sorbet.

Meny 2

ANNONS
  • Ångad fisk till huvudrätt med vitvinssås
  • Stekt till förrätt exempelvis råraka kan funka
  • Och då kan du ha äppelpaj till dessert

Meny 3

  • Carpaccio eller tartar på kött till förrätt
  • Stekt fisk till huvudrätt med en krämig grön sås
  • Och sedan chokladfondant till dessert

Meny 4

  • Ostron och skaldjur till förrätt med något grönt tillbehör
  • Gärna grillat kött med tung sås som bea
  • Tropisk fruktdessert kanske en mousse

Meny 5

  • Mousse eller timbal till förrätt
  • Gratäng eller bakade hela grönsaker till huvudrätt
  • Hela bär till dessert
ANNONS

Försök tänka på de olika aspekterna på en rätt

ANNONS

Textur

Ihopbakat, mixat, såsigt, hårt, hackat, helt, skivat, krispigt, mosigt, platt, mjukt

Färg

Grönt, rött, brunt, svart, vitt, rosa (det blir väldigt mycket brunt om man inte tänker efter så addera alltid gult, grönt och rött) 

Tillagningssätt

Bakat helt, kokat, mixat, moussigt, rått, skuret, stekt, grillat, ångat

Kallt eller varmt eller ljummet?

Råvara

ANNONS

Kött fisk vego frukt

och så aldrig samma råvara i olika rätter.

 

Hela Finrummets nyårspecial här >>

Lisa Lönners krönika: Glamma på och festa in 2022!

Så skapar du nyårsglamour: Lisa Lönners lyxigaste nyrårsrecept

Veckans dryck: Det perfekta cocktailbordet till nyårsfirandet

Veckans kockknep: Variera textur, tillagningssätt och färg

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS