När bakning möter matlagning: Restauranger med bageri och konditor med restaurang! Lisa Lönner har sammanställt favoriterna.
Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott
Mest läst i kategorin
Jag älskar när bakning möter matlagning, det vill säga restauranger med bageri och konditor med restaurang! Jag vill ha de där små fina bakverken mot slutet av måltiden. Brödserveringen ska vara en upplevelse. Och vad är väl bättre än att sitta i ett härligt bageri. Dofterna och stämningen är förföriska. Jag ska inte nörda in mig på detta men det finns många regler som vår stat sätter för att baka och både det och arbetsprocesser hindrar en total sammanblandning av matlagning och bakning. Inom restaurang är yrkesrollerna väldigt uppdelade och konditor och bagare är två helt separata yrken med egna utbildningar. Det blir allt vanligare att kockar skaffar sig konditorkompetens och att konditorer lagar mat, eller att de två kompetenserna kombineras i köket. I tävlingar ser vi allt fler prova åt det andra hållet. Oavsett modell blir det bra.
Här kommer mina tips på platser där både mat och bageri får plats. Som bagare går du upp tidigt för att baka och det är klart att en småföretagare kanske inte gärna kör hela natten också. Det krävs alltså ett lite större företag med en bra personalstab.
Bagerier där du kan äta gott och dricka ett glas vin känns lite kontinentalt.
Några Fine Dining-restauranger som är extra bra på dessert och kondis är Ètoile och Operakällaren. Operakällaren har ju Sveriges mest klassiska storkonditor-avdelning och alla de bästa har arbetat här (dessvärre under inte alltid de bästa förhållanden har vi förstått).
Stockholm
Restauranger_med_bageri_Foto_Lisa_Lonner.jpg
NK Art Bakery
Öppet till kl 19 och har god enkel mat. Men alltså här är det helt underbart att gå in, jag sjunker ner med en bakelse och lyssnar på alla entreprenörer som sitter här med sina möten. Stockholms bästa ställe att må bra på! Dessutom får man ju poäng på NK-Nyckeln.
Doma_1.jpg
DoMA
Den alldeles självklara platsen för bageri-restaurang är Kockarnas Kamp-aktuella Tea Malmegård som tillsammans med sin man Viktor Lejon har skapat DoMa. Det började som hemmarestaurang men när de växte ur kostymen har de öppnat en restaurang på Sibyllegatan som nyligen expanderat med bar. Här säljs också kakor och godis och desserterna är underbara, Tea har också hon en strålande trädgård i skärgården där hon plockar mycket bär.
Garba
Linn_Garba.jpg
Linn Söderström och bakvagnen. Foto: Lisa Lönner
Linn Söderström och Marion Ringborg driver Garba och Linn har mycket riktigt arbetat på Operakällaren som konditor. Här bakas det fantastiska bakverk och både pasta och bakverk integreras väl i maten. Du kan köpa frukostbröd varje morgon också.
Göteborg
Bageristaden nummer ett. Här finns bagerier överallt. Den kedja jag älskar och där det finns mycket god mat är Steinbrenner & Nyberg öppnat av en Österrikisk familj med hela 9 st ställen i Göteborg. Både fint bröd, delikatesser och godis samt mat och vin. Självklart bara i göteborg.
Villa Belparc
Villa Belparc i Slottskogen bredvid sjön med både mat och bageri. Härlig plats efter en dag i spenaten. Öppet både dag och kväll.