Realtid

"Finanssektorns utveckling drivs av AI"

"Finanssektorns utveckling drivs av AI"
Per Overgaard, EMEA Infrastructure CTO på Lenovo. (Foto: Lenovo)
Realtid.se
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Finanssektorn tar sina första trevande steg på resan mot en fullskalig implementation av artificiell intelligens. Tekniken väntas förändra allt från hur finansinstitut upptäcker bedrägerier till hur deras kundresor tar form. Framtidens banker kommer sannolikt att se fler AI-drivna talande avatarer, kortare kötider och mer effektiva tjänster för kunder som letar efter bättre erbjudanden. Utmaningen för företagsledare är att ta reda på var AI kan leverera resultat och hur man implementerar det på ett säkert och effektivt sätt, skriver Per Overgaard, EMEA Infrastructure CTO Lenovo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företagsledare inom finanssektorn inser redan AI-teknikens potential. 50 procent av ledarna inom bank-, finans- och försäkringssektorn ser AI som en ”game changer”, enligt en ny rapport från IDC på uppdrag av Lenovo.

Teknikpionjärer förväntar sig att AI kommer ha som allra störst inverkan på intelligent automatisering och mer personliga kundtjänster. Och de agerar snabbt – 67 procent har redan investerat i generativ AI för användningsområden som till exempel chatbotar för kundtjänst. Den potentiella avkastningen är enorm. Enligt en McKinsey-rapport från 2023 kan AI tillföra banksektorn ett årligt värde på upp till 340 miljarder amerikanska dollar – om tekniken implementeras på rätt sätt.

Men utmaningarna kvarstår; från att anställda är rädda för den inverkan AI-tekniken har på deras jobb, till svårigheterna att göra en affärsmässig bedömning av en AI-investering. Det är viktigt att beslutsfattarna tar inspiration och lärdom från andra branscher och framför allt av de kunder som har haft framgång i sina AI-implementationer, för att själva hamna rätt i sina investeringar och satsningar. Att fortsätta som förut är inget alternativ.

De finansiella tjänsteföretag som inte hänger med i utvecklingen löper stor risk att bli irrelevanta – och i värsta fall försvinna helt inom tio år.

Ökad säkerhet
Finanssektorn har tillgång till enorma mängder ostrukturerade data, varav en del kommer från mindre uppenbara källor, som till exempel övervakningskameror i bankomater och kontor. Ofta används denna typ av data endast för att hantera säkerhetsincidenter, trots att de har potential att göra allt från att minska väntetiderna i kontoren till att identifiera potentiella bedrägerier. 

Detta är ett bra exempel där AI-algoritmer kan användas för att övervaka och varna för transaktioner, genom att använda realtidsövervakning och analysera transaktionsmönster för att identifiera ovanligt beteende. Till exempel kan en person som tar ut eller sätter in pengar från flera olika automater under en och samma dag vara en indikator på bedrägeri. Genom att använda sig av AI kan bankerna därmed stärka sina säkerhetsåtgärder och skydda sig mot hot.

Ett nytt ansikte för branschen
AI kan bidra till att förbättra kundupplevelsen med hjälp av virtuella assistenter, och till och med skapa helt nya sätt att interagera med bankerna. Inom en mycket snar framtid kommer kunder kunna gå in på ett bankkontor och ha en konversation i realtid med en kundtjänstmedarbetare som drivs av AI. Det låter som science fiction, men byggstenar till den här tekniken finns redan nu.

AI Human från DeepBrain fungerar som en AI-assistent som kan prata med människor i realtid, men som också kan svara på beröringssvar. Det är ett verktyg som minskar väntetiderna och ökar kundnöjdheten genom att erbjuda intelligenta, personliga interaktioner. Jag talade nyligen med en AI-avatar och tyckte att kvaliteten på svaren var jämförbar med, om inte bättre, än många bankers automatiska kundtjänsttelefoner. För mig är det ett kvitto på att tekniken har potential att revolutionera kundupplevelsen inom banksektorn. 
 
Banker hanterar dagligen enorma mängder data, och en ständig utmaning är att förstå hur den kan förädlas på bästa sätt. Många har till exempel inte tid att läsa och hålla sig uppdaterad om börsen, och istället kan AI föreslå var de kan få bäst avkastning. Ju fler intelligenta beslut som banken kan fatta, desto bättre är det för kunden. Men det här är naturligtvis inte en lätt uppgift. Det krävs investeringar och en fullständig modernisering av IT-infrastrukturen.

ANNONS

För företag som befinner sig i början av denna resa, eller som har att göra med äldre programvara och infrastruktur, finns det gott om hjälp att få. Organisationer som Nybl hjälper företag i banksektorn att driva utvecklingen framåt med hjälp av AI-mjukvara. Deep tech-företaget sätter AI i händerna på banker och erbjuder hjälp med allt från finansiella prognoser till bedrägeridetektering och chatbotar för kundtjänst.

Ett optimalt tillvägagångssätt 
Många banker har historiskt sett varit ovilliga att leda vägen inom tekniska utvecklingar på grund av omfattande krav på regelefterlevnad, datasekretess och kontroller för att motverka penningtvätt. Enligt en ny undersökning har ekonomichefer inom BFSI-sektorn (banker, finansiella tjänster och försäkringar) angett regelefterlevnad och cybersäkerhet som sina största utmaningar. Samtidigt måste de vara medvetna om att de inte kan fortsätta som de gör idag. Det går inte att gömma sig bakom regelefterlevnad för att undvika innovation och utveckling. Man måste sluta vara rädd för tekniken. 
 
Men bankerna har en försiktig hållning, och 67 procent väljer att bygga sina egna AI-lösningar snarare än att köpa in teknik. Regelefterlevnad är viktigt, och företagsledare måste noga överväga hur de ska hantera AI i sin infrastruktur för att skydda känsliga data. En utmaning är att regleringar ofta är retrospektiva. När jag pratar med chefer inom bankbranschen skissar jag ofta upp ett diagram med ”risk” på ena sidan, ”möjlighet” på den andra och ”sunt förnuft” i mitten. Mitt råd är alltid att inte tappa bort det sunda förnuftet. 
 
Enligt Lenovos undersökning är den största utmaningen som företagsledare står inför när de använder AI, att medarbetarna fruktar för sina jobb. Här har chefer och företagsledare ett ansvar att aktivt och proaktivt utbilda personalen, prata om dessa förändringar och på så vis göra verklig skillnad. När persondatorn kom fruktade folk för sina jobb, men den skapade istället många nya och annorlunda jobb. Vi måste se på AI på samma sätt. Därför är det viktigt att medarbetare får den kompetens de behöver för att kunna använda tekniken, och förstår att det snarare är ett hjälpmedel än ett hot.  
 
Det rätta tillfället finns inte 
AI utvecklas mycket snabbt och teknikcyklerna kommer inte längre att vara i tio eller 15 år. Det kommande decenniet kommer att präglas av snabba förändringar för alla, inte minst finanssektorn.

Företagen måste därför agera snabbt, lyssna på sina kunder och hitta rätt strategi som balanserar risk och belöning.

AI har mycket att erbjuda finanssektorn, och ett balanserat och strategiskt tillvägagångssätt kommer att ge stora fördelar för de företag som lyckas med detta.

Per Overgaard
EMEA Infrastructure CTO
Lenovo

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]