Realtid

Indien – ekvationen som inte går ihop

Indien – ekvationen som inte går ihop
Trots att Indiens ekonomi växer så det knakar ligger arbetslösheten fortfarande på en hög nivå. (Foto: Channi Anand/AP/TT)
Elisabeth Nore
Elisabeth Nore
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Näringslivet i Indien skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten är 8,5 procent. Nu hotar krisen landets sittande premiärminister Narendra Modi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Narendra Modis tid vid makten har skapat ekonomiska rekord, men nu står han och BJP-partiet inför växande arbetslöshet – samtidigt som företag skriker efter utbildad arbetskraft. 

I helgen väntas oppositionen utmana BJP ytterligare i samband med regionala omröstningar som äger rum i Haryana. 

Pressad av oppositionen

Redan under valet i juni pressades sittande BJP av oppositionen just genom att lyfta fram den ständigt höga arbetslösheten. 

Indiens ekonomi växer med 7 till 8 procent per år samtidigt som arbetslösheten beräknas till 8,51 procent. Det är en ekvation som inte går ihop. 

”Varje månad tillkommer cirka en miljon arbetssökande”, säger Rituparna Chakraborty, medgrundare av bemanningsföretaget Teamlease, skriver Financial Times. 

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Informella sektorn

Indiens ekonomi lyckas varken att skapa tillräckligt med jobb för den växande befolkningen eller att utbilda arbetskraften utifrån den efterfrågan som finns i den indiska ekonomin. 

ANNONS

”Nio av tio av de arbetssökande hamnar i den informella sektorn där det inte finns något anställningskontrakt, inga sociala förmåner, inget skydd och inga lönegarantier”, säger Chakraborty.

Narendra Modis åtgärder har varit att införa ett lärlingsprogram som ska omfatta 10 miljoner människor, att yrkesskolor ska anpassa sina läroplaner mot arbetsmarknadens behov, samt subventioner till företag som utbildar sina medarbetare.

Vill inte utbilda

Men behoven växer. Det indiska konglomeratet Larsen & Toubro uppgav i juni att det saknades 45 000 kvalificerade arbetare och ingenjörer inom bolagens verksamheter som sträcker sig från bygg till it och tech.

”De flesta branscher kämpar med att hitta kvalificerad arbetskraft. Samtidigt är många arbetsgivare inte villiga att spendera pengar på att utbilda sina medarbetare”, säger Mohandas Pai, ordförande för riskkapitalbolaget Aarin Capital.

Läs mer:

Indien vill bli halvledarjätte: ”Långt efter Kina”. Realtid

Indien utmanar Kina i turism: ”Bland de största i världen”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]