Realtid

Finans toppar FT:s hållbarhetslista – två svenska finansbolag kvalar in

CO2 emissions
Foto: Marcin Jozwiak via Unsplash
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

Finanssektorn toppar Financial Times Climate Leaders lista för 2021 och Storbritannien har en dominerande ställning. Två svenska finansbolag finns med bland de 300 kartlagda bolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Financial Times, FT, har tillsammans med analysföretaget Statista kartlagt de 300 europeiska företag som lyckats bäst med att minska växthusgasutsläpp mellan 2014 och 2019. Sammanlagt 21 svenska företag platsar på listan. Storbritannien har flest företag på listan, med sammanlagt 93. Schweiz återfinns på andraplatsen tillsammans med Tyskland med 35 bolag vardera. 

Att finanssektorn är den högst presterande sektorn vad gäller utsläppsminskning förklarar delvis Storbritanniens dominerande position på listan, skriver FT. London Stock Exchange Group landar till och med en tredjeplats med en minskning med 47.2 procent av växthusgasutsläpp, efter italienska Fastweb (48,1 procent) och Superdry (51,9 procent), även det ett brittiskt företag.

Fredrik Nilzén, hållbarhetschef Swedbank.Fredrik
Nilzén,
Swedbanks
hållbarhets-
chef.

Det högst rankade svenska företaget på listan är H&M på 18:e plats med en utsläppsminskning om 34,9 procent. På andra platsen bland svenska företag återfinns Telia Group på 25:e plats (31,2 procent) och på tredjeplatsen ICA-gruppen på 27:e plats (30,3).

Swedbank är det högst rankade finansbolaget bland svenska företagen på 49:e plats (23,4 procent). Utöver Swedbank finns inom finans endast Handelsbanken (10,2 procent) med som representant för den svenska finansbranschen.

– Målet är att förbli rankat och erkänt som ett av världens mest hållbara företag i branschen och därför är vi stolta över att vara det högst rankade finansbolaget bland de svenska företagen på listan. säger Fredrik Nilzén, Swedbanks hållbarhetschef.

– Vi hjälper framförallt våra många kunder i omställningen till hållbart, men samtidigt arbetar vi också aktivt med att minska vår egen miljöpåverkan. I juli 2020 antog Swedbank ett nytt klimatmål som ska minska våra direkta utsläpp av växthusgaser med 60 procent till 2030 – i linje med Parisavtalets 1,5-graders mål.

– Hållbarhet fortsätter att vara kärnan i bankens affärsstrategi och vi tror att en hållbar bank med hållbara kunder bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle.

ANNONS

Fastighetsbranschen bättre än finans

Henrik Saxborn,Henrik
Saxborn.

Castellum är det högst rankade svenska fastighetsbolaget på 35:e plats (27,1 procent). Den svenska bygg- och fastighetsbranschen presterar bättre än finansbranschen, med även JM, Klövern och Peab är med på listan utöver Castellum.

(Artikeln fortsätter under spelaren.)

– Det känns stort att som enda svenska fastighetsbolag ta plats på denna viktiga lista. Vårt hållbarhetsarbete vilar på hårt arbete i åtta år mot vetenskapligt godkända mål. Nu jobbar vi vidare mot ännu mer förnybar energi, ännu fler byggnader med solenergi på taken och ännu fler projekt i stil med världens första Co2-neutrala polishus som vi bygger i Örebro, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum, till Realtid.

47 nordiska bolag – bara tre inom finans

Norden representeras av sammanlagt 47 företag, varav 21 i Sverige, 15 i Finland, 7 i Norge och 4 i Danmark. Inom finanssektorn får svenska Swedbank och Handelsbanken sällskap av norska DNB. Inom bygg- och fastighetssektorn får svenska Castellum, JM, Klövern och Peab sällskap av norska AF Gruppen och finska Citycon.

Det som har mätts är antalet ton utsläppta koldioxidekvivalenter per miljon euro i omsättning. Beräkningen tar endast hänsyn till scope 1 och scope 2, det vill säga utsläppen som bolagen själva genererar samt de utsläpp som genereras för att producera den energi som bolagen förbrukar.

ANNONS

Här finns hela listan >>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]